12. Dani Njegoševi: Smisao borbe u Njegoševom djelu

Ovogodišnji 12. po redu Dani Njegoševi počinju 11. novembra u Cetinjskom manastiru

Tradicionalnu književnu manifestaciju otvoriće prigodnom besjedom mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, a zatim slijedi književno veče kada će u u Njegoševoj sali Cetinjskog manastira pjesnici Ilija Lakušić, Milica Bakrač, Sava Radulović, Ljubica Rajkić, Bećir Vuković, Višnja Kosović, Zoran Kostić, Andrija Radulović, Dragan Bojović i Budimir Dubak govoriti stihove u slavu Njegoša.

Manifestacije se 12. novembra seli u Nikšić, gdje je u JU „Zahumlje“ u 10.30 početi okrugli sto na temu „Smisao borbe u Njegoševom djelu“.

Istog dana u 18 časova, takođe, u sali „Zahumlja“ biće održano književmo veče posvećeno Njegošu, navela je pjesnikinja Milica Bakrač.

Književnik Milutin Mićović, predsjednik Književnog društva „Njegoš“, koji sa Srpskim pokretom „Njegoš“ i javnom ustanovom „Zahumlje“ organizuje ovu manifestaciju obraćanje medijima posvenito je pojmu borbe u djelu Petra II Petrovića.

Borba je noseća riječ i osnovni pojam u Njegoševom djelu, i zato prvo ovu riječ, i ovu temu, treba da sačuvamo od loših tumačenja. Pjesnik koji je rekao da čovjek „sam sobom čudo sočinjava“, i da „tajna čojku, čovjek je najveća“, i da je „čovjek iskra u smrtnu prašinu“, govori o kavoj se tu borbi radi, koji je prostor i nesaglediva dubina te borbe, – da bi čovjek postao čovjek“ rekao je, između ostalog, Mićović.

Po Njegošu, primarna borba čovjekova u svijetu je – saznajna, ono što su stari Grci rekli „saznaj sebe„, ali i da se podsjetimo, u našem narodu kažese- „najteže je sebe vidjeti„, istakao je on.

Njegoš je pronikao do onih dubina i iskustava, koja ostaju temelj, iz koga isijavaju božanske iskre, koje se ne gase kroz vremena. Te božanske iskre sačuvane su u pjesnikovom jeziku, kojeg smo mi nosioci i nasljednici. Kroz smisao Njegoševih riječi, i mi se spustamo u naše rođeno porijeklo i u porijeklo našeg dugovnog i kulturnog nasljeđa. Njegoš je aktuelan zato što je mislio, živio i pjevao iz takvog temelja čovjekovog, koji uvijek ostaje živi temelj“ kazao je on.

On je poručio da je „Njegoš naš savremenik i veliki pomoćnik u savremenim duhovnim sukobima„. Posebno smo to jasno vidjelu u poslednjim decenijama, kada su bili potuno uzdrmani temelji našeg autentičnog (srpkog) kulturnog identitea u Crnoj Gori, naveo je on.

Svi učesnici Dana Njegoševih nose tu iskru našeg nacionalnog genija i čine dane Njegoševe svečanošću duha koji nas raduje i sabira“ rekao je MIćović.

Povezane vijesti