Abazović: Svi politički prioriteti Vlade završeni su u 100 dana ili su pred samim krajem

„Prvi prioritet iz ekspozea 43. Vlade bio je nastavak borbe protiv korupcije, zatim prilagođavanje pregovaračke strukture, regulisanje odnosa s vjerskim zajednicama, priprema ljetnje turističke sezone, nastavak reforme javne uprave…“

Svi politički prioriteti Vlade završeni su u 100 dana ili su pred samim krajem, kazao je premijer Dritan Abazović na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade.

„Prvi prioritet iz ekspozea 43. Vlade bio je nastavak borbe protiv korupcije, zatim prilagođavanje pregovaračke strukture, regulisanje odnosa s vjerskim zajednicama, priprema ljetnje turističke sezone, nastavak reforme javne uprave… Nastavak borbe protiv korupcije i kriminala – u 100 dana imate tektonske poremećaje u pozitivnom smislu. Imate najveću zapljenu cigareta u Evropi. Imate procese protiv Medenice i Jovanića, slučajeve Lazović i Milović, hapšeni su ljudi u privrednim društvima. Stvorili smo ambijent da tužilaštvo u tandemu Jovanović-Novović ostvari rezultate“, rekao je Abazović

Naveo je da se napravila velila dinamika u promjeni pregovaračka strukture.

Foto: Boris Pejović

Kad su u pitanju nove investicije, one su stigle. Iznenađen sam. Stigle su multinacionalne kompanije, potpisan je ugovor za hotel Galeb, danas je data saglasnost za hotel od pet zvjezdica na Velikoj Plaži, stigla je fabrika koja će proizvoditi alkoholna pića u Nikšiću, tu je i fabrika čipsa u Tuzima…„, kazao je Abazović.

Kada je u pitanju nastavak ekonomskih reformi, naveo je da su „svi programi nastavljani“.

Nije su ušlo u „katovanje“ primanja. Po prvi put povećavamo penzije, od septembra ide novi režim, a od tada će penzioneri moći da računaju na pomoć„.

Kazao je i da je juče regulisan odnos s jednom vjerskom zajednicom

Foto: Boris Pejović

Kad je u pitanju sagledavanje regionalnih inicijativa, Abazović je rekao da je Vlada imala brojne aktivnosti s najvećim zvaničnicima država.

„Bili smo učesnici foruma u Ohridu i pokupili smo sve simpatije“, kazao je premijer.

Istakao je da je za 100 dana spremno da svaka opština može da konkuriše do milion eura projektom – „obećali smo dodatnu podršku sjeveru“.

Kada je u pitanju turistička sezona Abazović je rekao da „ide dobro“

Parametri nisu daleko od 2019. Ovo ostvarenje je jako veliko, iako smo izgubili tržišta Rusije i Ukrajine, ali smo otvorili druga… Otvaraju se nove važne destinacije u Crnoj Gori, pogotovo na sjeveru. Crna Gora je u ovom trenutku puna i ne postoji saobraćajnica u kojoj se lako odvija saobraćaj“.

Foto: Boris Pejović

Kada je u pitanju zdravstveni sistem, premijer je podsjetio da se krenulo u izgradnju klinike u Podgorici.

Predviđene su investicije u Beranama, Cetinju, Risnu…“

Kazao je i da se radi na reformi javne uprave.

Prvi januar 2024. je cilj da građani imaju elektronske servise, 13 njih, bez odlaska na šaltere„.

Kad je u pitanju prostorni plan, Abazović je kazao da je to „bilo nemoguće realizovati za 100 dana“.

Ali je spreman da u nekom narednom periodu ide prema Skupštini. Odrediće tačke za važne objekte, infrastrukturu, turističke komplekse…“.

Govoreći o regionalnom razvoju, premijer je kazao da je otvoren auto-put, i da će se raditi i na drugim putnim pravcima.

Ostaje da se radi put od Plava prema Dečanima, koji je od strateškog značaja. Možemo brzo da krenemo i s cementarom u Pljevljima…“

Kada je u pitanju čišćenje biračkog spiska, Abazović je rekao da što se tiče MUP-a „mnoge stvari su spremne, ali potrebna je Skupština“.

Foto: Boris Pejović

Kad je u pitanju integrisanje manjinskih naroda, svi smo svjesni toga i znamo od kolikog je to značaja za građansku Crnu Goru„, kazao je Abazović.

Na konferenciji će pored Abazović, govoriti ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Konferenciji prisustvuju i ministri Ervin Ibrahimović, Vladimir Joković, Admir Adrović, Zoran Miljanić, Adrijan Vuksanović, Maraš Dukaj, Marko Kovač, Maša Vlaović, Jovana Marović, Vasilije Lalošević, Aleksandar Damjanović, Filip Adžić, Goran Đurović, Biljana Šćepabović.

Abazović je rekao da su neki ministri opravdano odsutni.

Konferenciji ne prisustvuju Raško Konjević, Ranko Krivokapić, Dragoslav Šćekić, Ana Novaković Đurović i Fatmir Đeka.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić prisustvuje otvaranju jedinice Hitne pomoći u Plužinama

Pres-konferenciji prisustvuju i državni sekretari u ministarstvima

(Vijesti)

Povezane vijesti