Na udaru ciklona „Eva“ Crna Gora, Italija, Hrvatska i Grčka

„Mi smo dali zeleno svjetlo da Italija objavi vijest o upozorenju za ovaj dio Evrope, jer će ona prva biti na udaru, u toku noći četvrtak na petak. To je upozorenje na nivou Evrope“

U koordinacija sa italijanskom meteorološkom službom, u okviru evropske meteorološke službe, pripremili smo upozorenje/informaciju na dejstvo ciklon „Eva“ koji će pogoditi Italiju, a danas i Crnu Goru i Hrvatsku, kazao je meteorolog Branko Micev za Portal Dan.

Mi smo dali zeleno svjetlo da Italija objavi vijest o upozorenju za ovaj dio Evrope, jer će ona prva biti na udaru, u toku noći četvrtak na petak. To je upozorenje na nivou Evrope, vrši se službeno imenovanje ciklona dođeljivanjem imena, onda se on prati pod tim imenom i gđe će sve da izvršiti dejstvo. U četvrtak i petak je na dejstvu na području Italije, a danas popodne i naveče u Crnoj Gori i području Jadrana, u subotu je na udaru Grčka, 4. i 5. novembra. Ciklon je već dobio službeni naziv „Eva“ iz usvojene liste ciklona u Briselu. Već su sa te liste iscrpljena tri imena, a novo je ime „Eva„“- kazao je Micev.

U petak se u Crnoj gori očekuje oblačno vrijeme u centralnim I južnim oblastima.

Već u jutarnjim časovima počinje kiša, a u popodnevnim časovima u centralnim I južnim oblastima očekuje se kiša, pljuskovi, grmljavina I pojačan južni vjetar. Na sjeveru u drugom dijelu dana I naveče idu kiša I jak južni vjetar“ kaže Micev.

Tokom prijepodneva postepeno naoblačenje, koje će tokom dana usloviti mjestimično kišu ili pljuskove i grmljavinu, češće u južnim i centralnim pređelima. Najviše padavina se očekuje krajem dana i tokom noći, kada će nešto više kiše biti i u sjevernim pređelima. Mjestimično će duvati umjeren do jak južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura vazduha od 2 do 15, najviša dnevna od 11 do 20 stepeni. U Podgorici će biti pretežno oblačno, od sredine dana, a naročito tokom noći, kišovito. Vjetar slab do umjeren, uglavnom južnih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha 13, najviša dnevna oko 19 stepeni.

Kako navodi Micev, u subotu će biti pretežno, uglavnom oblačno vrijeme, u centralnim I južnim oblastima ujutro jača kiša u drugom dijelu dana manje kiše, znači intenzitet padavina će oslabiti u drugom dijelu dana, povremeni pljuskovi sa grmljavinama, I to jače kiše ujutro u centralnim I južnim oblastima. Manje padavina biće takođe na sjeveru Crne Gore. U subotu vjetar u toku dana u skretanju na sjeverni smjerova.

U nedelju se očekuje na jugu u ranim jutarnjim časovima ponegđe kraća kiša, tokom dana razvedravanje a na sjeveru će biti oblačno, povremeno sa slabom kišom. Temperatura vazduha imaće normalno tendenciju pada jer je proteklih dana temperature bila neobično visoka za ovo doba godine“ ističe Micev.

Narednih dana temperature vazduha na sjeveru će se kretati u rasponu od 8 do 18 stepeni, na jugu I primorju temperature će biti na nivou oko 16 do 20 stepeni.

Znači promjena vremenskih prilika I temperature će biti na nivou uobičajene za ovo doba godine. Znači, u stvari neće da zahladi, već će zahladiti samo u smislu da će se temperature spustiti na nivo koji odgovara za ovo doba godine. Neće biti hladnije nego što je to uobičajeno“ kazao je Micev za Portal Dan.

(Dan)

Povezane vijesti