45 godina od razornog zemljotresa u Crnoj Gori

Crna Gora ali i cijela tadašnja Jugoslavija, nikada neće zaboraviti – 15. april 1979.

Toga dana Crnu Goru zadesio je zemljotres koji je izazvao katastrofalna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju kada je poginulo je više od 100 ljudi, a preko 80.000 ostalo je bez kuća.

1979. godine je tačno u 7 sati i 19 minuta Crnu Goru pogodio je zemljotres jačine 7 stepeni Rihterove skale. Epicentar je bio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale.

Podrhtavanje je trajalo kratko, desetak sekundi, ali su posledice bile razorne – 101 pognulih i 1.700 povređenih, od kojih je 159 teže. I u Albaniji je bilo 35 žrtava.

Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja.

Prva reportaža koja je obišla svijet nakon zemljotresa u Crnoj Gori glasila je : “Ka crnogorskom primorju od jutros je prohodno jedino nebo” a izgovorio je novinar nacionalne televizije Crne Gore.

O razornim posledicama svjedoči i da je uništen je ogroman deo modernih hotelskih kapaciteta u regionu, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite, 240 školskih objekata.

Velike štete su bile na putnoj mreži – oštećeno je oko 350 km magistralnih i 200 km regionalnih puteva. Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni.

Zemljotres u Crnoj Gorije iza sebe ostavio pustoš i neprepoznatljivu sliku crnogorskih gradova na primorju, jer je primorska regija zbog blizine epicentra bila najzahvaćenija potresom.

Trideset procenata od ukupno oštećenih objekata je u potpunosti srušeno a preko 1000 spomenika kulture je oštećeno.

Na tlu Crne Gore zabeleženi su snažni zemljotresi 1667, 1853, 1905, 1923, 1931. godine, ali je aprilski iz 1979. godine bio jedan od jačih, čija je magnituda u ognjištu bila sedam stepeni Rihterove skale.

Obnova je trajala deset godina. Sve republike tadašnje Jugoslavije su solidarno učestvovale u obnovi, a donijet je i Zakon o obnovi Crnogorskog primorja u tadašnjoj Saveznoj skupštini.

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –