50 godina legendarne “Kockice”

Prva epizoda kultne televizijske serije za djecu, “Kocka, kocka, kockica”, emitovana je prvi put prije 50 godina, tačnije 27. novembra 1974. godine na Televiziji Beograd.

“Kockica” je imala više od 250 epizoda, a voditelj Branislav Branko Milićević, poznatiji kao Branko Kockica, djeci je širom Jugoslavije prenosio sadržaj edukativnog i zabavnog karaktera.

Nastala je tako što je redakcija obrazovnog programa Televizije Beograd 1972. godine započela istraživanja po vrtićima, razgovarajući sa vaspitačima i djecom, da bi došli do prave formule za dječiju seriju.

Koncept prve epizode emitovane 27. novembra 1974. godine pripreman je godinu dana. Prvi urednik bio je Ljubiša Bogićević, a scenarista Ljubiša Đokić. Nakon desete epizode, urednica je bila Biserka Pejović.

Cilj emisije je bio da kroz igru odgovori na što više dječijih pitanja. Branko Kockica je djelovao kao vaspitač djeci koja bi učestvovala u snimanju emisije. Emisija je karakteristična po svom žargonu i uzrečicama poput „drugari”, a kolektivni uzvik im je bio „tatatatira“.

Emitovana je od 1974. godine pa sve do 1993. godine i ponovo 2005. godine s Brankom Milićevićem u glavnoj ulozi, a ukupno je snimljeno više od 250 epizoda.

Naslovna numera je bila:

“U svetu postoji jedno carstvo

u njemu caruje drugarstvo.

U njemu je sve lepo

u njemu je sve nežno

u njemu se svet raduje.

Tamo su kuće od čokolade

prozori su od marmelade

tamo svako radi ono sta hoće

tamo raste svako voće”.

Izvor fotografije: Youtube/printscreen.

Povezane vijesti

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni