Abazović: Bez slobode medija nema demokratije, razvoja i mira

Predsjednik Vlade Dritan Abazović prisustvovao je sinoć dodjeli nagrada medijskim poslenicima iz cijelog svijeta koja se održala u organizaciji Transatlantske liderske mreže (TLN) u centralnoj dvorani nacionalnog Pres kluna u Vašingtonu.

Kao jedan od šest laureata „Sloboda medija“, jedan od osnivača Vijesti Željko Ivanović dobitnik je nagrade u kategoriji izuzetnost komentara i kritike. Pored Ivanovića, zlatnu medalju TLN-a primila je Dženifer Grifin, saradnica Foks njuza za nacionalnu sigurnost pri Pentagonu, dok je zlatna medalja za istraživački rad u stranim medijima pripala Olgi Rudenko, odgovornoj urednici Kijev Independenta iz Ukrajine„, saopšteno je iz Vlade.

Širin Abu Akleh, kako se dodaje, posthumno je nagrađena u kateogriji međunarodnih izvještavanja, dok je nobelovka Maria Resa, filipinsko-američka novinarka i generalna direktorica portala Repler, nagrađena u kategoriji rasvjetljavanja korupcije.

Dvadesetočlani međunarodni žiri koji su činili vodeći ljudi TLN-a, američke diplomate i poznati urednici i autori vodećih američkih i evropskih medija u kategoriji mladih novinara nagradili su Vladislava Davidžona, američkog državljanina rođenog u Uzbekistanu, novinara Tablet magazina i osnivač Odesa Rivjua.

Abazović istakao je da ne postoji veća čast nego da prisustvuje događaju gdje se građani Crne Gore nagrađuju priznanjima za uspješnost.

Foto: Vlada CG

Cilj je da pokažemo da stojimo uz ljude koji se bore za slobodu, pravdu i istinu i na taj način, sa prepoznatljivošću u svijetu, donose uspjeh svojoj državi„, naglasio je Abazović.

On je naveo da treba svi da radimo na tome da podstičemo slobodu medija.

Bez slobode medija nema demokratije. Bez demokratije nema razvoja i mira. Vjerujem da ćemo se u budućnosti svi boriti za te vrijednosti„, naznačio je Abazović.

On je, čestitajući još jednom Ivanoviću i svima onima koji su istrajni u borbi za slobodu govora, misli i djelovanja, istakao da demokratskoj Crnoj Gori treba svi zajedno da težimo.

To je kosmopitski i evropski duh koji treba značajnije da unesemo u našu zemlju„, zaključio je premijer.

Povezane vijesti