Abazović – Dobili odgovor od FBI u vezi istrage ubistva Jovanovića

„Nama je bilo važno da ovome damo međunarodni značaj, to je zločin koji je definisao mnoge druge tokove u Cnoj Gori“

Premijer Dritan Abazović saopštio je da je stigao odgovor od Federalnog istražnog biroa (FBI) na molbu Crne Gore da pomognu u istrazi ubistva urednika lista „Dan“ Duška Jovanovića. Istakao je da bi rasvjetljenje tog ubistva otvorilo prozor za razrješenje mnogih drugih krivičnih djela u Crnoj Gori.

„Nama je bilo važno da ovome damo međunarodni značaj, to je zločin koji je definisao mnoge druge tokove u Cnoj Gori. Mi smo internacionalizovali problem, prihvatili da su naši organi, po mom mišljenju, pravili namjerne greške i samim tim možemo da dobijemo neophodnu podršku ili da nam pokažu put za rješenje ovog slučaja“, rekao je premijer.

Crnogorski premijer zatražio je sredinom jula od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena pomoć FBI.

Glavni i odgovorni urednik „Dana“ ubijen je hicima iz automatskog oružja maja 2004. u Podgorici, nakon što je izašao iz redakcije.

„Rad na ovom slučaju najviše usložnjava protok vremena, imajući u vidu da je prošlo 19 godina od pomenutog ubistva, za koje je do sada samo jedno lice osuđeno za saučesništvo u ubistvu i istraga, u cilju potpunog rasvjetljavanja zločina, još ne pokazuje rezultat“, navodi se u pismu koje je Abazović uputio Blinkenu.

Za saučesništvo u ubistvu Podgoričanin Damir Mandić osuđen je na 19 godina zatvora.

Crnogorsko tužilaštvo i policija do danas nijesu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića.

Pohvale za nove akcije SPO

Abazović je uputio pohvale za najnovije akcije Specijalnog policijskog tima, na čelu sa Predragom Šukovićem.

„Velike pohvale s moje strane, možda je bilo malo zastoja zbog avgustovske pauze ali očekujem još bolje rezultate u narednom periodu.“

Istakao je da se radi o značajnoj akciji, koja je bila „sabotirana od nekih struktura koje nijesu željele da pravda zaživi u Crnoj Gori“.

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u