Abazović: Komisije u kojima DPS ima većinu neće priznati rezultate ako budu loši po tu partiju

„To će zahtijevati intervenciju države. To što neće biti izabran nijedan sudija Ustavnog suda, govori u prilog tome. To su grupe koje štite svoj nelegalo stečeni novac“

Skupština je počela raspravu o razrešenju ministara odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića.

Premijer Dritan Abazović kazao je da ono što su operativne informacije je da će, „usljed lošeg rezulata izbora DPS-a, komisije u kojima imaju većinu neće biti spremne da priznaju rezultate izbora„.

To će zahtijevati intervenciju države. To što neće biti izabran nijedan sudija Ustavnog suda, govori u prilog tome. To su grupe koje štite svoj nelegalo stečeni novac„, rekao je Abazović u Skupštini.

On je obrazlažući svoju inicijativu za razrešenje ministara Konjevića i Krivokapića, rekao da je 43. Vladi prestao mandat ali da nastavlja da obavlja sve funkcije do izbora nove Vlade.

Da je Đukanović dao mandat (Miodragu) Lekiću ili da smo bili blizu izbora nove vlade, ova inicijativa bi imala mnogo manje smisla”.

Istakao je da je nemoguće da ministar u mandatu Vlade odgovara Skupštini i predsjedniku Vlade, a kad je u tehničkom mandatu, da ne odgovara nikome.

To je pravni nonsens i zbog toga sam se pozvao na razrešenje”, rekao je Abazović, navodeći da je inicijativa potpuno opravdana.

Abazović je rekao da dva ministra su izabrali svoju stranu, ali da nemaju pravo da zloupotrebljavaju funkcije i da sa pozicije ministra vanjskih poslova zasipaju međunarodnu zajednicu pogrešnim informacijama vezano za trasiranje puta Vlade.

On je istakao da Konjević kao ministar odbrane nije preduzimao aktivnosti koje su se od njega očekivale, naročito kroz Biro za operativnu koordinaciju koji za 120 dana nije održano nijednu sjednicu.

S obzirom da se čulo i večeras da namjera da se ne izabere nijedan predstavnik Ustavnog suda, kako bi došli u još jedan vakuum pored Vlade i ostalih institucija – takozvani izborni vakuum nakon nedjelje veče. Te informacije imam, te informacije se obrađuju. Pozivam sve da budemo mudri i staloženi i da kampanju odvedemo do kraja mirno. Svaka namjera destabilizacije države… od struktura, između ostalih, koje predlažem za razrešenje neće biti dopuštene”, rekao je Abazović.

Poslanici završili raspravu o izboru četiri kandidata za sudije Ustavnog suda

Poslanici crnogorskog parlamenta glasaće o izboru četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore, ali i o inicijativi premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića za razrešenje ministara odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića.

Ustavni odbor predložio je da se na te funkcije izaberu Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.

Sudije US biraju se, prema Ustavu, dvotrećinskom većinom u prvom krugu glasanja, odnosno tropetinskom u drugom.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je da su pred važnom odlukom, jer pregovori sa EU, danas zavise od izbora sudija US.

Od izbora sudija US zavisi, kako je kazala, i legitimitet izbora, preko 3.000 žalbi građana koje čekaju pred sudom i brojne inicijative koje se tiču ustavnosti ponašanja najviših državnih i političkih funkcija.

Odluka o izboru sudija je i ispit da državu učinimo istinski državom„.

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da su poslanici DPS-a sa satelitskim strankama napustili zasijedanje i da je to vjerovatno jedna od najapstraktnijih scena – da aktuelna većina bojkotuje Parlament i napušta ga zato što ne želi da odblokira pravosuđe.

On je ambasadorki EU Oani Kristini Popa poslao poruku da je “DF prava Evropa”.

Želim da sumnjam da iza ovog poteza DPS-a stoji ozbiljan ruski maligni uticaj sa naglašenim velikosrpskim narativom..”.

On je pitao šta fali predloženim sudijama:

Da li su korumpirani, da li imaju veze sa kriminalnim grupama, da li ih je Vesna Medenica zvala i diktirala im presude kao što je bilo za lažni državni udar, da li su poslati od nekog mafijsškog klana u institucije sistema i da li su kao Milivoje Katnić i Dragan Radonjić iznijeli iz Tužilaštva sve mjere tanog nadzora i podijelili ih portalima Bemaksa, a zbog toga još nisu pozvani na rarzgovor”.

Knežević je pozvao poslanike DPS-a da se vrate kako bi izabrali makar jednog sudiju US i omogućili fer izbore, poručivši da će na svaki pokušaj njihovog ustavnog nasilja u nedjelju veče adekvatno odgovoriti.

Šef kluba poslanika SNP-a Dragan Ivanović je rekao da su izabrali četvoro najboljih kandidata, te da DPS i partneri nisu htjeli da glasaju jer se radi opstrukcija kako bi se vlada i vlast, uključujući i prethodnu, pokazale kao nesposobne.Istakao je da će SNP glasati za sva četiri kandidata.

Ispred kluba poslanika Crno na bijelo, Božena Jelušić (URA), kazala je da su već jednom, a možda će i večeras, sami sebi dati najgoru ocjenu koju može da im da Evropska komisija.

„Od 2018. godine umire sudska grana vlasti. Najvažniji zahtjev EU je da se ta grana odblokira. .. Mi EK priznajemo da sudove nemamo, da su sudovi krpe kojima brišemo i da imamo namjeru da to i dalje ostanu“, rekla je Jelušić.

Poslanik Branko Radulović (PzP) rekao je da dok se ne napravi tranzicija i reforme, nikad se sudije Ustavnog suda neće izabrati sa 54 glasa poslanika.

Suljo Mustafić (BS) je kazao da svi koji podrže predlog daju glas za kršenje Ustava i urušavanje građanskog koncepta Crne Gore.

Poslanici su završili raspravu o izboru četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, o čemu će se naknadno izjasniti

Povezane vijesti