Abazović: Nisam za projekte koji narušavaju životnu sredinu, dok je ova Vlada nema potrebe da se protestuje

Ipak ne možemo dozvoliti da budemo energetski zavisni, ali nisam ni za projekte koji narušavaju životnu sredinu – naveo je premijer

Premijer Dritan Abazović i ministarka ekologije Ana Novaković Đurović doputovali su u selo Brezne gdje su se sastali sa aktivistima koji se bore za zaštitu Komarnice i sprečavanje izgradnje brane na toj rijeci.

Premijer Abazović je kazao da mu nije jasno zašto se protestuje iako podržava svaki vid protesta.

On je kazao da dok je ova Vlada nema potrebe da se protestuje.

Iako postoje oprečna mišljenja, mi nemamo elaborat za procjenu uticaja na životnu sredinu u slučaju Komarnice. Vlada je u tehničkom mandatu donijela nekoliko odluka za Komarnicu, a to nije trebala da radi. Zadužili smo ministarstvo ekologije da pogleda svu proceduru, isto će uraditi i Ministarsvo kapitalnih investicija i onda ćemo ići na javnu raspravu. Mislim da ovaj prostor ne treba narušiti i da postoje alternativna rješenja – kazao je Abazović.

On je naveo da Crna Gora mora graditi elektroenergetska postrojenja, ali da se moraju vidjeti alternative koje su sa najmanjim uticajem na životnu sredinu, a koji su najefikasniji.

Ipak ne možemo dozvoliti da budemo energetski zavisni, ali nisam ni za projekte koji narušavaju životnu sredinu– naveo je premijer.

Aktivista Miljko Gigo Bulajić kazao je Abazoviću da aktivisti traže konkretan odgovor od premijera da li je protiv izgradnje Komarnice.

Abazović je kazao da je protiv izgradnje ako se radi o velikom uticaju na životnu sredinu, ali da je za to da se uradi procjena uticaja.

Moramo da znamo da nama trebaju energetski objekti – kazao je Abazović.

Aktivitkinja Nina Pantivić kazala je Abazoviću da Komarnuca mora da bude zaštićena jer je jedna od poslednjih slobodnih rijeka, dok je njen kolega Bulajić istakao da aktivisti su tu samo da kažu ne brani na Komarnici već i da vide rješenja da se ovaj kraj razvija kroz turizam.

Mi ćemo Komarnicu odbraniti to vam obećavam, ali je bolje da kroz dogovor nešto uradimo. Vi kao zeleni morate biti na našoj strani – kazao je Bulajić.

Abazović je kazao da je na strani aktivista.

On je naveo da nije izgrađen ni jedan energetski objekat koji je neophodan.

Ministarka ekologije Ana Novaković Đurović kazala je da će njen resor u ekološkim NVO vidjeti saveznike i da će razgovarati da njima o svim važnim pitanjima.

Očekujemo saradnju sa NVO. Što se tiče Komarnice mi ćemo u svakom slučaju preispitati i provjeriti odluke Vlade u tehničkom mandatu. Bez pozitivnog mišljenja na elaborat o uticaju na zaštitu životne sredine ništa se raditi neće – kazala je ministarka.

Ona je kazala da lokalne samouprave gledaju samo ekonomsku računicu, ali da treba tražiti kompromisno rješenje koje nije na štetu prirode.

Izvor: Dan

Povezane vijesti