Abazović: Plan da se u jednoj gimnaziji pokrene dvojezična nastava – na francuskom i crnogorskom

„Aktuelni rat u Ukrajini predstavlja najveći izazov za stabilnost i bezbjednost sa kojim se suočava evropski kontinent, a koji se jednako održava i na frankofonu zajednicu“

Na polju promocije i učenja francuskog jezika, u planu je da se po prvi put pokrene dvojezična nastava na francuskom i crnogorskom u jednoj gimnazijI, kao i nastava francuskog jezika u državnim vrtićima.
To je saopštio predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović tokom govora na 43. sastanku Ministarske konferencije Frankofonije u Đerbi, pozdravljajući ranije usvajanje Rezolucije o Ukrajini na 40. Ministarskoj konferenciji Frankofonije.
Aktuelni rat u Ukrajini predstavlja najveći izazov za stabilnost i bezbjednost sa kojim se suočava evropski kontinent, a koji se jednako održava i na frankofonu zajednicu„, kazao je Abazović, a navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.
Foto: Vlada Crne Gore

Abazović je pozdravio napore na organizaciji 43. Ministarske konferencije Frankofonije uoči sjutrašnjeg 18. Samita Frankofonije i istakao da je taj događaj prilika da se razgovara na temu ekonomije, kulturnog nasljeđa, jačanja multilateralne saradnje, potrebe osiguravanja mira i bezbjednosti, digitalizacije, podrške u borbi protiv klimatskih promjena, oporavka nakon pandemije Kovid 19 i drugih globalnih izazova.

On je, kako navode, tokom govora naveo da je multilateralna komunikacija u međunarodnim odnosima osnov za solidarnost, mir, demokratske principe, poštovanje ljudskih prava, vrijednosti koje njeguje i Frankofonija, naglašavajući da je u vremenu krize multilateralizam sidro stabilnosti i okvir za najširi dijalog.

Male države poput Crne Gore pozvane su da pruže svoj konkretan doprinos očuvanju mira, zajedništva i solidarnosti„, istakao je Abazović.

Kazao je da Crna Gora, koja ima dugu tradiciju izučavanja francuskog jezika u istorijskom kontekstu, u kontinuitetu uspješno sarađuje sa Međunarodnom organizacijom za Frankofoniju, već 7 godina.

Foto: Vlada Crne Gore

Govoreći o toj saradnji Abazović je kazao da je na polju promocije i učenja francuskog jezika, u Crnoj Gori u planu da se po prvi put pokrene dvojezična nastava na francuskom i crnogorskom jeziku u jednoj od crnogorskih gimnazija, kao i nastava francuskog jezika u državnim vrtićima.

Kroz multilateralne koncepte saradnje, Crna Gora nastoji da ostane u okvirima solidarnosti, razumijevanja, kompromisa i kohabitacije, te jačanju komunikacije unutar međunarodnih organizacija„, naglasio je Abazović.

On je izrazio uvjerenje da će Frankofonija nastaviti da baštini i promoviše mir, bezbjednost i toleranciju, slobodu i demokratiju i da će intenziviranje frankofone diplomatije otvoriti prilike i potencijale za još snažniju međudržavnu ekonomsku razmjenu i saradnju, na kojem fonu su i vrijednosti i napori Vlade Crne Gore.

„Abazović je učestvovao danas na Ministarskoj konferenci Frankofonije, dok će sjutra prisustvovati 18. Samitu Frankofonije, zajedno sa brojnim svjetskim liderima, poput predsjednika Francuske Emanuela Makrona, premijera Kanade Džastina Trudoa, premijera Belgije Aleksandra de Kroa, premijera Luksemburga Havijera Betela, predsjednika Švajcarske Ignacija Kasisa, predsjednika Slovenije Boruta Pahora, kao i lideri iz regiona, poput premijera Albanije Adija Rame, predsjednice Republike Kosovo Vjose Osmani“, navodi se u saopštenju.

Povezane vijesti