Abazović vatrogascima: Moramo zakonski da rijesimo vas status i to je neminovno

Druga stvar je da ćete do 31.decembra biti prepoznati zakonom i povećaće se koeficijent za vaše zarade. To će biti predloženo sa budžetom za 2023.

Premijer Dritan Abazović obratio se okupljenim vatrogascima-spasiocima koji protesuju ispred Vlade.

Vaše okupljanje je opravdano i žao mi je što se stvari nijesu riješili ranije. Imao sam prijatan razgovor sa vašim kolegama. Stvari koje treba da rijesimo sto prije su da mijenjamo zakonska rjesenja kako bi se regulisao vas status i da se javasluk unutar sistema prevaziđe. Treba da izaberemo najbolji model. Moramo zakonski da rijesimo vas status i to je neminovno. Druga stvar je da ćete do 31.decembra biti prepoznati zakonom i povećaće se koeficijent za vaše zarade. To će biti predloženo sa budžetom za 2023.

Morate biti nagrađeni i prepoznati kao posebna kategorija u zakonu i to će se rijesiti u narednih 60 dana.

Treća stvar, napravljen je spisak svih vatrogasaca i onih koji su ucestvovali u gašenju požara i dobiće nadoknadu.

Podržavam da se sistemski rijesi status vatrogasaca, pa ćemo vidjeti da li će to biti model koji je u Srbiji ili Hrvatskoj. Stvari moramo da mijenjamo. Kao sto se vri žrtvujete da nas zaštitite i  mi imamo obavezu više da zaštitimo vas – poručio je Abazović.

Spremni smo konačno da rijesimo pitanje položaja vatrogasaca i to ćemo uraditi kroz izmjene zakona. Treba vrijeme za izmjene zakona. Sto se tiče organizacije službe zaštite i spasavanja mislim da smo dosli do dogovora da se formira radna grupa da dođemo do zakonskih rjesenja koje garantuju adekvatne mogucnosti da radite svoj posao kako treba i da budete ispoštovani.

Imate našu podršku da iznađe te najbolje rješenje“

Povezane vijesti