Afričke šume nestaju zbog čokolade

Globalna trgovina čokoladom, vrijedna više milijardi dolara na godišnjem nivou, kao rezultat ima široko rasprostranjeno krčenje šuma u Nigeriji, Obali Slonovače i Gani

Sadnja kakaa uništava zaštićene šume u zapadnoj Africi. Globalna trgovina čokoladom, vrijedna više milijardi dolara na godišnjem nivou, kao rezultat ima široko rasprostranjeno krčenje šuma u Nigeriji, Obali Slonovače i Gani.

Kakao koji se često „ilegalno“ gaji miješa se sa „legalnim“, a sastavni je dio čokolada koje se nude na tržištu. Više od 40 odsto kakaa na tržištu dolazi iz Obale Slonovače.

Svjetska glad za čokoladom sve je veća. Čokoladna industrija „pomaže“ katastrofalno uništavanje prašuma zapadne Afrike, kako bi se zasadio kakao. Ako se nešto ne preduzme, do 2030. godine na Obali Slonovače šume će nestati, upozoravaju stručnjaci.

Slična situacije i u Nigeriji, gdje farmeri beru mahune kakaaa unutar zaštićene zone rezervata Omo u Nigeriji. Poljoprivrednici, kupci i drugi tvrde da kakao dolazi iz deforestiranih područja zaštićenog rezervata i završava kod kompanija koje snabdijevaju neke od najvećih svjetskih proizvođača čokolade, prenose agencije..

Povezane vijesti