Arheolozi pod morem kod Korčule pronašli put star 7.000 godina

Kako se navodi u saopštenju Univerziteta u Zadru, radi se o pažljivo složenim kamenim pločama, koje su bile dio kostrunkcije široke četiri metra, koja je spajala vještački stvoreno ostrvo sa obalom

U podvodnim arheološkim istraživanjima potopljenog neolitskog lokaliteta Soline na ostrvu Korčula, arheolozi su pronašli ostatke koji su i njih iznenadili. Naime, ispod naslaga morskog blata, otkriven je put koji je spajao potopljeno praistorijsko naselje Hvarske kulture sa obalom ostrva Korčula.

Kako se navodi u saopštenju Univerziteta u Zadru, radi se o pažljivo složenim kamenim pločama, koje su bile dio kostrunkcije široke četiri metra, koja je spajala vještački stvoreno ostrvo sa obalom, prenosi N1.

Radiokarbonskom analizom očuvanog drva pronađenog u prošloj kampanji, cjelokupno naselje datirano je oko 4.900 godina prije Hrista. Ljudi su hodali ovim putem i to prije skoro 7.000 godina.

Dodaje se da je istraživanje plod saradnje više institucija i kompanija, a u njemu su, uz voditelja Matu Paricu sa Univerziteta u Zadru, bili Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji), Ivan Šuta i Vedran Katavić (Muzej grada Kaštela), Katarina Batur (Univerzitet u Zadru), Marta Kalebota (Gradski muzej Korčula), Eduard Visković (Kantharos), uz asistenciju Dalibora Ćosovića iz ronilačkog centra Lumbarda Blue.

Istovremeno, na drugom kraju Korčule, arheolozi Univerziteta u Zadru vrše kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina kod Vele Luke.

Upravo je vođa istraživanja Igor Borzić primijetio čudne strukture u moru uvale.

Arheološki tim, koji roni na lokalitetu Soline, izvršio je pregled centralnog dijela uvale Gradine i na opšte oduševljenje, utvrđeno je na četiri do pet metara dubine postojanje gotovo istovjetnog naselja kao i na Solinama.

Na lokalitetu su pronađeni neolitski artefakti, poput kremenih sječiva, kamene sjekire, kao i ostaci mlinskog kamena

Povezane vijesti