Avganistan: Žene protestuju protiv zatvaranja frizerskih i kozmetičkih salona po naređenju talibana

Talibanska policija je upotrebila vodene topove da rastjeraju okupljene, a nekoliko žena je reklo da su policajci koristili i puške za omamljivanje

Žene u Avganistanu održale su protest, koji se retko dešavaju u ovoj zemlji, zbog odluke talibanskih vlasti da zatvore salone za negu.

Okupljene Avganistanke uzvikivale su „Rad, hleb i pravda“ tokom okupljanja u sredu u glavnom gradu Kabulu.

Talibanska policija je upotrebila vodene topove da rasteraju okupljene, a nekoliko žena je reklo da su policajci koristili i puške za omamljivanje.

Oko 50 žena je protestovalo u Kabulu. javlja novinska agencija Frans pres (AFP).

Ženska prava su sve ugroženija otkako su se talibani vratili na vlast u Avganistanu 2021. godine.

Talibanska vlast je 2. jula 2023. godine dala rok od mesec dana za zatvaranje hiljada kozmetičkih i frizerskih salona širom zemlje.

Friziranje i čupanje obrva, prema talibanskim shvatanjima vere, u suprotnosti su sa islamskim vrednostima, a roditelji bespotrebno troše novac na ove usluge kadaorganizuju venčanja njihovih ćerki, navode vlasti.

Avganistankama je već zabranjen pristup učionicama, teretanama i parkovima.

Nedavno su talibani zabranili ženama da rade u Ujedinjenim nacijama

Oko 60.000 radnih mesta biće zatvorena, rekli su iz avganistanske Privredne komore.

Poslednji put su kozmetički i frizerski saloni u Avganistanu bili zatvoreni tokom talibanske vlasti između 1996. i 2001. godine.

Uprkos protivljenju međunarodne zajednice, talibani su nastavili sa ograničavanjem prava žena, među kojima su i stroga pravila odevanja i ukidanje kretanja bez muške pratnje.

Svi sporadični protesti protiv mera koje su uveli talibani u toku protekle dve godine su ugušeni.

(BBC)

Povezane vijesti

Zeta dobija registarske tablice

Svi zahtјevi predati od 20. septembra, kako dodaju, dobiće nove tablice sa oznakama „ZT“ Područna filiјala MUP-a Golubovci će početi sa izdavanjem registarskih tablica za