Bajden: Kina je tempirana bomba

„Imaju neke probleme. To nije dobro, jer kada loši momci imaju probleme, oni rade loše stvari”

Američki predsjednik Džo Bajden nazvao je Kinu „tempiranom bombom” zbog ekonomskih izazova sa kojima se ta zemlja suočava.

„Imaju neke probleme. To nije dobro, jer kada loši momci imaju probleme, oni rade loše stvari”, rekao je Bajden na političkom skupu u saveznoj državi Juta, prenosi Rojters.

On je dodao da je Peking u nevolji, napomenuvši da ne želi da povrijedi Kinu, već da želi racionalan odnos sa tom zemljom, prenosi Tanjug.

Njegove izjave se odnose na to što je kineska ekonomija pala u deflaciju, navodi britanska agencija i dodaje da Kina možda ulazi u eru mnogo sporijeg ekonomskog rasta, sa stagnirajućim potrošačkim cijenama i platama.

Američki predsjednik je u srijedu potpisao izvršnu naredbu kojom je zabranio određena američka ulaganja u Kini u sektoru poluprovodnika i mikroelektronike, sektoru kvantne informacione tehnologije i u domenu određenih sistema vještačke inteligencije.

Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova su poručili da odluka SAD ozbiljno krši principe tržišne ekonomije i fer konkurencije.

„Ovo je čin koji podriva međunarodni ekonomski i trgovinski poredak, destabilizuje globalne lance snabdijevanja i šteti interesima i Kine i SAD i globalne poslovne zajednice”, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva

Povezane vijesti