BERANE POKRETAČ LIJEPOG GESTA, MINISTARSTVO PROSVJETE NASTAVILO NAŠU TRADICIJU

Početak školske godine, druga godina trajanja pandemije virusa korona, nastava na daljinu, nestabilan nastavno-vaspitno-obrazovni program, sve to i dalje prati školarce.

Ove godine malo olakšava sve to besplatna dodjela udžbenika na nivou Crne Gore. Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta su početkom ovog mjeseca počeli sa distribucijom udžbenika u svim gradovima Crne Gore. U Beranama su podijeljeni udženici u školama 26. avgusta.

Ideja o besplatnim udženicima potiče iz Berana. Naime, 2014. godine tadašnji predsjednik Opštine Berane, Dragoslav Šćekić donio je Odluku o besplatnim udžbenicima na teritoriji opštine Berane.

Foto: Opština Berane

Nakon toga predložio je ostalim gradovima, a zatim i Vladi da donese Odluku o besplatnim udžbenicima na teritoriji cijele Crne Gore, shodno Ustavu Crne Gore o besplatnom osnovnom obrazovanju, a koji su odbili predlog. Opština Berane je nastavila sa svojom praksom sve do danas, kada je tu obavezu preuzela Vlada.

Ukupan broj učenika  2020. godine je bio 3.002, uključujući i učenike iz beranske Niže muzičke škole, koji su dvije godine obuhvaćeni ovom aktivnošću.

Sedam godina je Opština Berane distribuirala besplatne udžbenike. Budžetom naše Opštine su bila obezbijeđena sredstva za nabavku udžbenika, što je svakako bio odgovoran odnos prema onima koji su najnačajniji članovi društva, a to su djeca. Svjesni raznih problema na koje nailaze roditelji početkom školske godine zbog loše socijalne situacije u Crnoj Gori, a prošle godine dodatno zbog pandemije koronavirusa, besplatna dodjela udžbenika je  značajno rasterećivala porodične budžete u našoj opštini, zahvaljujući Opštini Berane.

Sve ovo je samo malom broju porodica finansijski manje značajna stvar, ali 90% građana opštine Berane je osjetilo značajnu  podršku za svoj osiromašeni standard, ali u duhovnom smislu ovaj potez brige o porodicama, odnosno djeci je mnogo značio i pokazao put kako treba država solidarnije i sa više pažnje da se odnosi prema svojim najmlađim građanima, odnosno prema svojoj budućnosti.

Opština Berane nije skrivala zadovoljstvo što je još jedan dio opština, prateći dobru praksu naše Opštine počelo da dodjeljuje besplatne udžbenike, kao što su Plužine, a kasnije su još nekoliko njih prihvatili ovu inicijativu i poceli da je pretvaraju u praksu i obavezu da bi danas rezultiralo na državnom nivou.

Moramo pomenuti i ne manje značajne stipendije koje je Opština Berane obezbijedila i sa zadovoljstvom uručivala najboljim đacima i studentima, jednokratne pomoći za svako rođeno dijete na seoskom podrucju, gdje nagrada za šesto dijete dolazi do cifre od 10.000,00€ (deset hiljada eura).

Takođe i dodjela nagrada za najbolje đake osnovnih i srednjih škola, kao i đacima i sportistima koji su ostvarili zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Sve ovo su podvizi Opštine Berane koje treba da slijede i druge opštine u Crnoj Gori, kao što su slijedili i donošenje Odluke o besplatnom osnovnom obrazovanju.

Srećan početak školske godine!

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne