Berane: Šlaufijada, čorbijada i dobro druženje

Tradicionalna beranska “Šlaufijada“, koja važi za autentičan brend po kojem je naš grad nadaleko poznat, održana je danas na talasima Lima i u gradskom parku pored te rijeke, gdje je organizovano takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

Svakako, glavni dio ove manifestacije je trka gumenim šlaufima niz talase Lima, na potezu od motela „Buče“ do gradskog mosta kod hotela „Berane“, u kojoj se nadmetalo 30 učesnika.

Ove godine pobjedu su odnijeli Albin Toskić i Stefan Babović. Kao drugoplasirani kroz cilj su prošli Filip Cemović i Vuk Babović, dok je treća pozicija pripala Danijelu Guberiniću i Vukašinu Dobrašinoviću.

Foto: Radio Berane

U konkurenciji osam ekipa, najbolju čorbu pripremila je ekipa „Sinjavac“ iz Bijelog Polja. Nagrada za drugo mjesto otišla je u ruke ekipi „Pijane mrenice“ iz našeg grada a čorba ekipe „Đevojački most“ iz Kolašina zavrijedila je treće mjesto.

Savjetnik u Turističkoj organizaciji Berane, Dražen Joksimović, kazao je da ova manifestacija odavno nije bila ovako masovna i da je samim tim uspjela i na zadovoljstvo organizatora i učesnika protekla u najboljem redu.

Popularna “Šlaufijada”, kao tada jedinstvena manifestacija, ustanovljena je spontano prije 46 godina. Daleke 1977. godine osmislila ju je grupa tadašnjih omladinaca, da bi kasnije, po uzoru na Berane, trke šlaufima bile organizovane i u drugim gradovima SFRJ.

„Šlaufijada“ je dio tradicionalne manifestacije „Beransko kulturno ljeto“ a organizator je Turistička organizacija Berane, pod pokroviteljstvom Opštine Berane

(Radio Berane)

Povezane vijesti