BEZ AKCIZNIH MARKICA BLIZU 40 ODSTO CIGARETA U CRNOJ GORI

Istraživanje je pokazalo da veliki broj kutija klasičnih cigareta koju pušači u regionu koriste nema akciznu markicu i njihova količina se kreće od 5,6 odsto u Srbiji, preko 38,9 odsto u Crnoj Gori i 40,5 odsto u Albaniji.

U okviru projekta „Borba protiv ilegalne trgovine putem istraživanja, obrazovanja i podizanja svijesti“ istraživanje je pokazalo da se bez akcizne markice najčešće prodaju brendovi FM i Donatela.
Ono sto je istraživanjem zapaženo jeste da oko 15 odsto korisnika u regionu cigarete kupuje na ulici ili pijaci.

Istraživanje je realizovala Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda. Njime se  pokazalo da se u regionu dominantno još uvijek koriste klasične cigarete, dok rezani duvan koristi oko 12 odsto pušača, a savremene uređaje za zagrijavanje duvana koristi oko 3,5 odsto pušača.

Kada je riječ o rezanom duvanu, u dvije trećine slučajeva riječ je o duvanu koji nije brendiran. Njegovo porijeklo u regionu je najčešće porijeklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Rezani duvan najčešće se  kupuje na pijaci, ali nerijetko i na ulici pokazalo je ovo istraživanje.

U regionu Zapadnog Balkana oko 30 odsto duvanskih proizvoda koji se koriste nije oporezovano, pokazalo je ovo istraživanje.

Povezane vijesti