Bez kovid potvrda od sjutra u tržnim centrima, dozvoljeno prisustvo publike u sportskim centrima

Ukidaju se kovid potvrde u tržnim centrima, dozvoljava se prisustvo publike u sportskim centrima

Vlada je donijela nove protivepidemijske mjere, koje će važiti od 4. do 18. februara.

Prema novim mjerama, ukidaju se kovid potvrde u tržnim centrima.
Dozvoljava se i prisustvo publike u sportskim centrima, do četvrtine ukupnog broja mjesta za sjedjenje uz posjedovanje kovid potvrde, nošenje maske i odstojanje od dva sjedišta između gledalaca.

„Nakon porasta broja novooboljelih koje smo imali krajem prošle godine kao i u prvoj sedmici januara ove godine usledio je pad u broju novoregistrovanih slučajeva u posljednje tri sedmice, tako da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 50 odsto u odnosu na predhodne dvije nedjelje. Bez obzira na ovaj podatak, dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude“, istakao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na današnjoj pres konferenciji.

Kazao je da se u Crnoj Gori sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1.000 stanovnika. „Time smo u predhodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom“, dodao je.
Galić je naveo da se Crna Gora, kada se uporede podaci u posljednjih sedam dana o broju novooboljelih na million stanovnika, nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Danska, Francuska, Belgija, Njemačka, Hrvatska i druge.

Takođe, nakon 21. decembra od kada je omikron soj koronavirusa dominantan u Crnoj Gori, broj prijavljenih smrtnih slučajeva je 0,3 odsto u odnosu na ukupnog broja nooboljelih, što je četiri do šest puta manje nego kada je delta soj bio dominantan u našoj zemlji, naglasio je Galić. Ti podaci, kako je rekao, ukazuju da je letalitet od novog koronavirusa u Crnoj Gori manji nego u zemljama regiona.
„Svakako i dalje je neophodno da se poštuju protivepidemijske mjere, sa posebnim akcentom na vakcinaciju. Samo poštovanjem mjera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju možemo uticati na smanjenje udjela smrtnosti. Nažalost, preko 80 odsto pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano. Zbog navedenog, još jednom apelujemo na građane da se vakcinišu ukoliko to nijesu učinili, ili ako im je prošlo pet mjeseci od posljednje doze vakcine prime i treću buster dozu“, zaključio je Galić.

Na liječenju 257 kovid pacijenata

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je da se u Crnoj Gori na bolničkom liječenju zbog infekcije koronavirusom liječi 257 pacijenata – 73 u KCCG-u, 37 u Nikšiću, po 33 pacijenta u bolnicama u Baru i Pljevljima, 30 u Kotoru, 23 u Bijelom Polju, te po 14 u Beranama i Specijalnoj bolnici Brezovik.
„Uprkos generalnom padu broja zaraženih, broj životno ugroženih u Kliničkom centru Crne Gore je u porastu za oko 15 odsto u odnosu na period od prije tri sedmice. Desetog januara, u KCCG životno ugroženo je bilo 36 pacijenata. Nevakcinisani su činili oko 90 odsto. Dvije trećine njih su bili starosne dobi preko 60 godina, a sporadično smo imali i pacijente mlađe od 30 godina. Dvije trećine je imalo prethodna oboljenja.“
„Među trenutno životno ugroženima, nažalost, iako ih je više nego ranije, potvrđuje se da je opet devedeset odsto građana koje najteže pogađa koronavirus nevakcinisano. Za razliku od ranijeg perioda, među životno ugroženim pacijentima, sada nema nijedan mlađi od 30 godina. Sada je dominacija starije populacije još izraženija, odnosno 80 odsto pacijenata je starije od 60 godina. Takođe, 92 odsto njih su pacijenti sa prethodnim oboljenjima poput dijabetesa, hipertenzije i maligniteta“, navela je Radulović.
Kazala je da je samo jedan od životno ugroženih pacijenata primio treću dozu vakcine protiv kovida.

Povezane vijesti