BIĆE UNIŠTENE SINOFARM I SPUTNJIK VAKCINE

Na otpadu u Baru, spremne za uništenje u Beču, nalaze se ukupno 22.284 doze vakcine protiv koronavirusa, među kojima ima i ruskih i kineskih.

To pokazuje dokumentacija Uprave za inspekcijske poslove (UIP). Direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić juče je odgovorio da je zbog valjanosti roka do sada eliminisano ukupno 21.360 doza vakcine AstraZeneka, što je krajem prošlog mjeseca takođe saopšteno iz resora Jelene Borovinić Bojović.

U dokumentu od 4. oktobra, koji potpisuje glavna ekološka inspektorka Veselinka Zarubica, navodi se da je “Montefarm” 28. septembra predao preduzeću Hemosan iz Bara 1.660 kilograma otpada koji čine više vrsta ljekova kojima je istekao rok upotrebe, uključujući i vakcine protiv kovida-19.

Iz Ministarstva zdravlja juče je saopšteno da je do sada u Crnu Goru stiglo 820.000 doza vakcine, a da je zbog valjanosti roka trajanja do sada eliminisano ukupno 21.360 doza AstraZeneke, što iznosi samo 2,63 odsto nabavljenih doza.

”Ovaj podatak svrstava Crnu Goru u zemlje sa jednom od najmanjih stopa uništenih vakcina u regionu, a i šire. Na raspolaganju još imamo AstraZeneka vakcinu koja ima rok trajanja do kraja oktobra 2021. godine, Fajzer čiji je rok decembar ove godine i Sinofarm, koji je valjan do marta 2023. godine”, odgovorio je Sekulić.

On je kazao da su vakcine isporučene preduzeću Hemosan prema proceduri za odlaganje medicinskog otpada uz propratnu dokumentaciju i da će dalja procedura, prema saznanjima Ministarstva, da bude organizovana u Beču.

Iz Ministarstva zdravlja su pojasnili da na raspolaganju, osim Fajzer i Sinofarm vakcina sa rokom do marta 2023, odnosno decembra ove godine, imaju još AstraZeneka vakcinu koja ima rok trajanja do kraja oktobra 2021.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da je njihov zadatak da bez zadrške vode računa o bezbjednosti i efikasnosti vakcine i da “ni u jednom trenutku ne dovedu u pitanje zdravlje pacijenata”.

”Onog trenutka kada, kao i kod bilo kog drugog lijeka rok ističe, obaveza zdravstvenih institucija je da o tome obavijeste nadležne službe i ne dozvole niti najmanju mogućnost ugrožavanja zdravstvene zaštite građana”, kazali su iz Ministarstva.

U Sjedinjenim Američkim Državama, kako su naveli kao primjer, od marta do septembra ove godine uništeno je preko 15 miliona doza vakcina.

Iz UIP su odgovorili da je inspekcija dobila nalog da iskontroliše datum i validnost vakcina protiv kovid-19 kod distrubitera. Rekli su i da je utvrđeno da se preko roka trajanja ne nalazi naljepnica sa lažnim rokom. Takvi slučajevi zabilježeni su u regionu.

”Veledrogerija je poslala dopis svim domovima zdravlja da ukoliko naiđu na vakcine isteklog roka da ih vrate distributeru, koji će ih shodno zakonu uništiti”, piše u odgovoru UIP.

Nadzor nad vakcinama okončan je početkom prošle sedmice.

Povezane vijesti

Promjenljivo i dosta toplo do 30 stepeni

Na sjeveru Crne Gore danas promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i dosta toplo vrijeme. Na jugu promjenljivo oblačno uz duže sunčane periode, a lokalno je