Bivša premijerka Finske Sana Marin napušta politiku

Bivša premijerka Finske Sana Marin, koja je bila jedna od najmlađih evropskih lidera i snažan glas u podršci Ukrajini, saopštila je u četvrtak da napušta finsku politiku i da će se pridružiti neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u Londonu.

Marin, koja je imala 37 godina kada je preuzela dužnost premijerke 2019., vodila je petostranačku vladajuću koaliciju lijevog centra do aprila ove godine. Dobila je pohvale za odgovor svog kabineta na pandemiju COVID-19, a njena glasna podrška Ukrajini u prošloj godini povećala je njenu popularnost u svijetu. Takođe je za vrijeme njenog mandata, njena zemlja Finska postala 31. članica NATO-a.

„Vrijeme je da krenemo dalje. Željna sam da zakoračim u novu ulogu. Takođe vjerujem da može koristiti cijeloj Finskoj“, rekla je Marin na konferenciji za novinare, prenio je javni servis YLE.

U aprilu se Finska pridružila vojnom savezu NATO-a, zadavši veliki udarac ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Zemlja je zbog specifičnih istorijskih odnosa s Rusijom imala političku odluku da ostane neutralna u odnosu na NATO, ali je svoju vojsku trenirala u skladu s NATO standardima.

Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, Finska i njen susjed Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u Alijansi.

„Vjerujem da mogu služiti biračima dobro, a možda čak i bolje na novom zadatku“, rekla je Marin, koja je nedavno podnijela ostavku na poziciji predsjednice Socijaldemokratske partije.

Marin će se pridružiti Institutu Toni Bler za globalne promjene, a ranije ovog mjeseca neprofitna organizacija je saopštila da će ona postati „strateški savjetnik“.

„Zadatak će biti da budem savjetnik različitim zemljama, vladama i liderima o političkim pitanjima koja su mi poznata, kao što su dobro upravljanje, tehnologija, klima, rodna ravnopravnost i druga pitanja s kojima sam morala raditi”, rekla je Marin.

Na aprilskim parlamentarnim izborima Marin je izgubila od glavne finske konzervativne stranke. Nakon poraza na izborima kazala da se raduje mirnijem životu, a kasnije je takođe objavila da se rastaje od supruga.

Kao premijerka predvodila je koalicionu vladu, uključujući svoje socijaldemokrate, centrističku Stranku centra, Zelenu ligu, Lijevu alijansu i Švedsku narodnu partiju u Finskoj.

Aktivno je koristila i društvene mreže, zbog čega je stekla međunarodnu popularnost

Povezane vijesti