BIVŠI MINISTAR NIJE PRIJAVIO IMOVINU VRIJEDNU 320.000 EURA

➡️Mevludin Nuhodžić nije prijavio imovinu vrijednu 320.000 eura

Poslanik DPS-a je potvrdio da nije prijavio ASK-u veći dio imovine u KO Resnik, koja mu je pripala nasljeđem i to je opravdao nedostavljanjem rješenja lokalnog katastra

Poslanik u Skupštini Crne Gore i bivši ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić nije prijavio svu imovinu koju posjeduje Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK). Kad se uporede podaci Uprave za katastar i državnu imovinu i ASK-a, može se zaključiti da je Nuhodžić u svom imovinskom kartonu izostavio da pomene zemljište od 8.032 kvadrata, koje se nalazi u katastarskoj opštini (KO) Resnik u Bijelom Polju. Ta imovina, prema podacima Uprave prihoda i carina vrijedi oko 320.000 eura, odnosno oko 40 eura po metru kvadratnog

– Prosječna cijena metra kvadratnog zemljišta u KO Resnik iznosi 40 eura, saopštio je Zoran Kuč, načelnik bjelopoljske Područne jedinice Uprave prihoda i carina.

Tragom tih informacija Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA kontaktirala je Nuhodžića, koji je potvrdio da nije prijavio ASK veći dio imovine u KO Resnik, koja mu je pripala nasleđem i to je opravdao nedostavljanjem rješenja lokalnog katastra.

– Mi smo bili u ostavinskom postupku. Ja nisam dobio rješenje da je okončan ostavinski postupak. Vidjeću to svakako u katastru, koji je imao obavezu da mi dostavi rješenje. Moguće da me nijesu pronašli u Rasovu, rekao je Nuhodžić.

U članu 23 Zakona o sprečavanju korupcije, između ostalog, piše: „Javni funkcioner je dužan da u Izvještaju navede tačne i potpune podatke“. U članu 103 precizirane su i kaznene odredbe: „Novčanom kaznom od 500 eura do 2.000 eura kazniće se za prekršaj javni funkcioner, koji ne navede u Izvještaju tačne i potpune podatke (član 23 stav 2)“.

Prema podacima do kojih je došla mreža LUPA, Nuhodžić u Podgorici posjeduje stan od 71 kvadrat i kuću u Bijelom Polju od 116 m2. U gradu na sjeveru Crne Gore aktuelni poslanik posjeduje (1/1) 10.897 m2 zemljišta u KO Resnik, koje je stekao nasleđem, a vlasnik je i (3/4) oko 283 kvadrata zemljišta na drugoj lokaciji u opštini Bijelo Polje.

Nuhodžićeva supruga Aida Nuhodžić u Podgorici posjeduje kuću od 160 m2 i dvorište od 676 m2. Njihova kćerka Dženana Nuhodžić ima 1.000 kvadrata zemljišta na Žabljaku, dok druga kćerka Belma Gušmirovičova posjeduje dva stana i garažu. Jedan u Podgorici od 124 m2, a drugi u Budvi od 77 m2.

Prema podacima Uprave za katastar i državnu imovinu, Izudin Gušmirović, zet Mevludina Nuhodžića, vodi se kao vlasnik stana od 54 kvadrata u Podgorici. Izudin Gušmirović i njegova supruga Belma posjeduju nekoliko aktivnih kompanija u nekoliko država.

Nuhodžićeva kćerka je krajem januara ove godine osnovala preduzetničku firmu u Podgorici, sa nazivom Black Madonna, za djelatnost proizvodnje nakita i srodnih predmeta. Belma Gušmirovičova vlasnica je i 50 odsto kompanije Snikerana, registrovane u Sarajevu u Bosni i Hercegovini (BiH). Sa druge strane njen suprug Izudin Gušmirović vodi se kao vlasnik pet kompanija u Podgorici – Izo, Montesteel, Slomont turist, Monem i Interstand. Prema podacima Uprave prihoda i carina najbolje posluje kompanija Izo, koja je tokom 2020. godine imala prihod od 2.080.732 eura i ukupnu aktivu od 1.385.171 euro.

Povezane vijesti