Bjelogrliću prijeti zatvor zbog prebijanja Antonijevića

Javni tužilac predložio je zatvorsku kaznu od šest mjeseci za krivično djelo nasilničko ponašanje član 344 stav 2 KZ, za koje je inače propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, koliko u ovom trenutku prijeti glumcu

O skandalu koji se dogodio 23. avgusta kada je Dragan Bjelogrlić na „Filmskim susretima“ u Nišu napao i pretukao reditelja Predraga Gagu Antonijevića brujao je čitav region, a incident je dobio novi epilog kada je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo optužni predlog protiv glumca zbog nasilja koje je počinio.

Naime, javni tužilac predložio je zatvorsku kaznu od šest mjeseci za krivično djelo nasilničko ponašanje član 344 stav 2 Krivičnog zakonika, za koje je inače propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, koliko u ovom trenutku prijeti glumcu.

Ovim povodom Alo je kontaktirao advokaticu Jelenu Zakonović, koja je objasnila da visina kazne koju će dobiti Bjelogrlić zavisi isključivo od suđenja.

  • Sud nije vezan predlogom tužilaštva. Sudija može izreći veću, ali i manju kaznu od one koju je tužilac predložio. U praksi sud uglavnom donese blažu presudu, a u ovom konkretno slučaju tražena je minimalna kazna za Bjelogrlića, ali to ne znači da će ona biti i izrečena – objasnila je Zakonović, i dodala: Ukoliko okrivljeni nije ranije imao ista djela, on može dobiti i nanogicu ili uslov umjesto zatvorske kazne – rekla je advokatica i otkrila kakva prava ima Antonijević ukoliko ne bude zadovoljan presudom. On je kao oštećeni imao pravo da se priključi tužbi. Ukoliko ne bude zadovoljan presudom, on lično neće imati prava žalbe već javni tužilac. Antonijević može paralelno da pokrene postupak, ali ne za istu stvar. Može da tuži Bjelogrlića za uvredu ili povredu časti.

Podsjetimo, incident se dogodio 23. avgusta u kafeu hotela „Ambasador“ u centru Niša, gdje su boravili gosti glumačke manifestacije „Filmski susreti“. Antonijević je oko četiri sata ujutro pozvao policiju i rekao da ga je Bjelogrlić tukao. Objasnio je da je on sjedio u kafe-baru kada mu je Bjelogrlić, sa kojim je odranije u lošim odnosima i sa njim vodi i sudske sporove, prišao i bez ikakvog razloga i povoda mu zadao dva udarca u glavu. Režisera je Hitna pomoć odvezla u Urgentni centar Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu, gdje je ustanovljeno da ima lake tjelesne povrede u vidu nagnječenja poglavine i modrice ispod lijevog oka.

Snimci sigurnosnih kamera potvrdili su riječi reditelja zbog čega je Bjelogrlić istog dana priveden, po nalogu tužilaštvo mu je odredilo zadržavanje do 48 sati, a glumac je na slobodu pušten dan kasnije. Nakon ukidanja policijskog zadržavanja Bjelogrlić se obratio novinarima i pravdao se, ali za nasilje ne – rekla je advokatica.

Povezane vijesti

Uhapšena Direktorica ASK-a Jelena Perović?

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović uhapšena je danas u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO)? Službenici SPO ušli su jutros sa nalogom za