Bjelopoljac krenuo pješke na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom

Bjelopoljac Bogoljub Rakonjac krenuo je, tradicionalno, na pokloničko putovanje Svetom Vasiliju Ostoškom.

Nekoliko dana uoči praznika Svetog Vasilija put njegovog manastira kraj Nikšića krenuo je Bjelopoljac Bogoljub Rakonjac, prenosi Bjelopoljski portal.

Njemu nije prvi da prema Ostroškoj svetinji krene pješice, a ovaj način odavanja počasti svecu predstavlja mu veliko zadovoljstvo.

Njegov put blagoslovio je paroh Milosav Jovanović,  mu je poželio puno sreće i zdravlja.

U slavu sveca će prepješačiti 155 km, pokloniće se moštima svetitelja i od njega zatražiti blagoslov. Poznat je običaj da je čovjek, vjernik, kompletan ako zaredom triput ide pod Ostrog pješke.

Sveti Vaslije Ostroški koji se zbog isceliteljskih moći njegovih moštiju i svetih molitvi naziva i Čudotvorcem, slavi se 12. maja . Njegove mošti, kao velika svetinja, čuvaju se u manastiru Ostrog, koji je mjesto hodočašća za vjernike svih religija, a kult svetitelja raširen je na cijelom Balkanu te vjernici dolaze pješke iz svih krajeva.

Prema običajima, do Gornjeg manastira u kome se nalaze mošti Svetog Vasilija, ne valja se voziti autom, već treba ići bos i pješke, kroz malu šumu, poput hodočasnika

Povezane vijesti

Oprez zbog mjestimično mokrih puteva

Vozačima se savjetuje oprezna vožnja Auto moto savez Crne Gore upozorio je danas vozače na dodatnu pažnju u zonama gdje su putevi mjestimično mokri. Saobraćaj