BJELOPOLJAC VOZIO SA 4.96 PROMILA ALKOHOLA➡️OBORIO SVE REKORDE

Za osam mjeseci ove godine na teritoriji Crne Gore je alkotestirano 47.225 vozača od kojih je njih 5.097 zatečeno da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola. Kako je Dnevnim saopšteno iz Uprave policije, ubjedljivi rekorder koji je uhvaćen da vozi u pijanom stanju a zatim uhapšen je vozač iz Bijelog Polja, kome je u septembru izmjerena koncentracija alkohola u krvi iznosila nevjerovatnih 4,96 promila.

Ta količina alkohola u krvi, prema zdravstvenim parametrima, izaziva alkoholnu komu, pa i moguću smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog pritiska ili gušenja tokom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tečnost izbacila iz pluća, pišu Dnevne.

Kako navode stručnjaci, samo dvije čaše su dovoljne da se dostigne 0,50 grama alkohola u litri krvi, a to je prag za koji se već naplaćuje kazna i uzima dozvola. Pri toj količini, većina nema osjećaj pripitosti, ali piće uprkos tome utiče na njihov organizam.

Opada sposobnost opažanja u vožnji i znatno se produžava vrijeme reakcije. Ova količina alkohola izaziva osjećaj opuštenosti, čovjek postaje hrabriji, manje pažljiv, pospaniji ili veseliji, bezbrižniji, ali i površniji u procjeni sposobnosti za vožnju i uslova na putu, a istovremeno se smanjuje i budnost i usporavaju se refleksi.

Vidno polje se sužava u tolikoj mjeri da vozač ne uočava pješake koji žele da pređu ulicu, kao ni vozila koja nailaze iz smjerova pod pravim uglom. Treba imati na umu da alkohol pruža osjećaj lažne sigurnosti, jer vozača navodi da potcenjuje rizik i da se lakše upusti u kršenje zabrana.

Pripito stanje je od 0,5 do 1,5 promila, kada je osoba slobodnijeg ponašanja, usudi se da kaže i uradi i ono što se trijezna ne bi usudila. Pijano stanje: od 1,5 do 2.5 promila, osoba je vidno pijana, neusklađenih pokreta, otežanog kretanja, otežanog govora, velikih i naglih oscilacija raspoloženja.

Teško pijanstvo se smatra od 2,5 do 3,5 promila, prilikom čega se javlja pospanost, agresivnost, teško disanje, povraćanje, nekontrolisano mokrenje. Nesvjesno stanje je od 3,5 do 5promila. Naime, već iznad tri promila alkohola u krvi često se javlja nesvjesno stanje, pogotovo kod mlađih ljudi, ono može biti uvod u alkoholnu komu koja se nerijetko završava smrću.

Kako je saopšteno Dnevnim iz Uprave policije, 224 vozača su upravljala vozilom u koncentraciji alkohola u organizmu 0,1 0,3g/kg, 1.362 vozača imala su koncentraciju alkohola 0,31 – 0,5 g/kg, a 1.990 vozačaje zatečeno da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji 0,51 -1,0 g/kg. Čak 1.324 vozača su upravljala vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji 1,01 -2,0g/kg, dok je 197 vozača vozilo pod dejstvom alkohola u koncentraciji od2,01 i većoj.

U ovom periodu 133 vozača su odbila alkotestiranje, dok je za 1.004 vozača naloženo uzimanje krvi i urina. Ukupno je lišeno slobode 1.912 osoba (od kojih je 510 u Podgorici), dokje zadržano njih 65.

Izvor: portal RTCG

Povezane vijesti

Đoković u finalu Rolan Garosa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Rolan Garosa pobjedivši Karlosa Alkarasa u setovima sa 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1). Meč godine, „blokbaster meč“,