Blagodetni oganj: Taj plamen „obasja“ cijeli svijet

„Ugledamo u jednom trenutku bijelog goluba koji je sletio na ikonu Hristovog Vaskrsenja. Prošao je i on litije oko Groba. Dok stoji pored ikone, gleda okupljene ljude…“

Grob Gospodnji se nalazi u srcu hrišćanske četvrti Starog grada u istočnom Jerusalimu. Svake godine Sveta vatra se šalje u različite zemlje svijeta, uključujući i Rusiju, a ove godine specijalnim letom za Vaskršnju službu stigla je u Saborni hram Hrista Spasitelja u Rusiji. Kandila će biti isporučena u 15 prestoničkih crkava.

Blagodatni oganj iz Jerusalima dostavljen je Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi na Vaskršnju službu patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila.

Svake godine u crkvi Hristovog Groba u Jerusalimu okupi se veliki broj vjernika, tako je bilo i ove godine.

Koliko god da su utisci neprekidno nadolazili, svi su željno iščekivali Veliku subotu u Crkvi Hristovog Groba. Toga dana, pravoslavni, Jerusalimski patrijarh Teofil treći ulazi u Svetu Kriptu. Sam i moli se za silazak Blagodatnog ognja. Kada se pojavi, raznosi ga okupljenim vjernicima. Oni su spremni, svi ponesu svežanj od 33 sveće.

„Taj plamen ne peče, možemo da ga prinesemo na lice, ruke. Jedino, ako malo osjetimo vrelinu voska koji se topi“ – kazala je Katarina, vjernica koja je imala privilegiju da na Veliku Subotu uđe u Crkvu Hristovog Groba, kada je silazio Blagodatni oganj.

Ispričala je da je trebalo mnogo strpljenja da bi doživele to iskustvo i da bi nju i njenu sestru Bojanu obasjao Sveti plamen.

„Suza suzu sustiže od radosti! Ugledamo u jednom trenutku bijelog goluba koji je sletio na ikonu Hristovog Vaskrsenja. Prošao je i on litije oko Groba. Dok stoji pored ikone, gleda okupljene ljude… Neopisivu radost našeg nesvakidašnjeg doživljaja prekidaju novinari. Tražili su nam izjavu za TV Meksiko i Historu chanel. Iz naše srpske grupe samo je nas nekoliko ušlo u Crkvu Hristovog Groba, kada je silazio Blagodatni oganj. Taj plamen „obasja“ cijeli svijet, ali slava Bogu što nam je dozvolio da budemo u blizini i odmah zapalimo svežanj od 33 sveće, koje predstavljaju Hristove godine…“ – podseća Hadži Katarina Jovanović.

Piše: Budim info

Foto: Teodul/facebook

Povezane vijesti

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni