„Blizu smo prosječnoj zaradi od 800 eura“

Premijer Dritan Abazović kazao je da je prosječna plata u Crnoj Gori u februaru ove godine iznosila 771 eura i bila je ubjedljivo najveća u regionu. Na sjednici Vlade saopštio je i da Crna Gora ima najveću minimalnu zaradu u regionu.

“Nadam se da će se ovakvi trendovi i nastaviti. Cilj je da ove sezone imamo rekordnu turističku sezonu”, kazao je Abazović.

Govorio je i izmjenama Granskog kolektivnog ugovora u kulturi, i poručio kako podržava da se i umjetnicima koji su nezadovoljni povećanjema plata daju uvećane zarade. Podsjetimo izmjenama Granskog kolektivnog ugovora u kulturi povećane su plate do 25%, ali su umjetnici dobili uvećanje od oko tri odsto.

Kaže da o tom pitanju moraju da se dogovore sindikati.

“Čim se dogovore sindikati nikakvih problema nema i tome treba da pristupimo”, poručio je Abazović.

Ministarka kulture Mađa Vlahović kaže da su umjetnici svoje nezadovoljstvo iskazali tek nakon potpisivanja izmjena kolegktivnog ugovora.

Uprkos tome, kako kaže, ministarstvo teži da pronađe rješen i uvaži značaj umjetnika.

Vlahović kaže da danas čeka potvrdu o sastanku sa predstavnicima sindikata koji bi trebalo da bude održan sjutra.

“Do koje bi visine eventualno moglo ići poveća zarada za grupu umjetnika, potrebno je uraditi finansijsku analizu, koja mora biti u skladu sa budžetom za 2023”, kazala je Vlahović i dodala da se nada kompromisu.

Vlada je usvojila je i Informaciju o kreditnom zaduženju privrednog društva „Pošta Crne Gore“ AD u visini od 1.868.755 eura.

Isvojena je i Informacija o refundaciji sredstava za osiguranje vazduhoplova Embraer 190- 200 LR registarske oznake 40-AOC (Čarli).

Usvojen je i Predlog odluke o izmjeni Odluke o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane Kraljevine Saudijske Arabije

Povezane vijesti