BOGAVAC-ĆULAFIĆ: IZGRADNJA AUTOPUTA BAR – BOLJARE PRIVUĆI ĆE STRANE INVESTITORE

Čelnici beranske i andrijevičke opštine smatraju da će izgradnjom autoputa Bar – Boljare doći do sveukupnog napretka Vasojevića i čitave Limske doline. Oni su, u razgovoru za „Dan“, istakli da će realizaciom pomenutog projekta biti uspostavljena odgovarajuća saobraćajna komunikacija s većim centrima u okruženju i da će to samo po sebi pokrenuti razvojne investicije.

-Stagnacija sjevernog regiona proističe svakako i zbog neodgovarajuće saobraćajne povezanosti ove oblasti s većim centrima u okruženju, jer bez dobrih i modernih puteva nema ni ekonomskog razvoja. Zato se iskreno nadam i vjerujem da će izgradnjom autoputa kroz Crnu Goru i naši krajevi početi da se pridružuju razvijenim sredinama. Na to, svakako, navodi i zaključak koji ukazuje da će se autoputem od Berana do Podgorice i Primorja, kao i do granice sa Srbijom stizati znatno brže i lakše. Tako se stvara šansa za pokretanje jednog čitavog lanca razvojnih djelatnosti koje podrazumijevaju i otvaranje proizvodnih pogona i instaliranje uslužnih kapaciteta. To će svakako doprinijeti i razvoju turizma, jer ćemo imati znatno veći priliv gostiju nego što je to dosad bio slučaj – smatra predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac.

On je dodao da će i put koji se gradi od Berana do Kolašina preko Jelovice dati sveukupni razvojni zamajac tim krajevima.

-Na budući autoput naslanjaće se i put koji, prolazeći kroz živopisne predjele rejona Bjelasice, od Berana vodi do Kolašina. Završni radovi na dionici tog puta su u toku, tako da ćemo uskoro imati još jednu saobraćajnicu koja je od izuzetnog značaja za sjeverni region. Sve to ukazuje da država Crna Gora treba da upregne sve svoje kapacitete kako bi ubrzala izgradnja autoputa koji treba da predstavlja našu razvojnu žilu kucavicu – istakao je Bogavac.

Andrijevica Željko Ćulafić, koji se nada da će izgradnja autoputa prije svega zaustaviti izraženi odliv stanovništva sa područja Vasojevića.

-Narod je iz naših krajeva godinama odlazio u neke druge sredine i zbog loše infrastrukture. Ta migraciona kretanja su u poslednje vrijeme poprimila zabrinjavajući karakter. Takvi negativni trendovi se mogu zaustaviti samo realizacijom krupnih razvojnih projekata kao što je izgradnja autoputa. Hoću da se nadam da se na izgradnju autoputa, koji treba da prođe kroz Andrijevicu, neće predugo čekati, jer ta investicija u dobroj mjeri može da otvori novu razvojnu stranicu Vasojevića – ističe Ćulafić.

Prema njegovom mišljenju, autoput bi u Andrijevicu mogao da privuče direktne strane investicije.

-Ko god dođe u naše krajeve, od turista do investitora, oduševljava se prirodnim resursima kojima raspolažemo. Međutim, svi oni ukazuju da loša saobraćajna povezanost s ostatkom svijeta u dobroj mjeri sputava privrednike sa strane da ulažu svoj kapital na području Andrijevice. To znači da bi izgradnja autoputa sa sobom dovela i strani kapital na osnovu kog bi se pokrenuli brojni poslovi – ocijenio je Ćulafić.

Beranski aerodrom da postane regionalni centar za obuku vatrogasaca

Bogavac ističe da bi razvojnu priču oko izgradnje autoputa trebalo da prati i aktiviranje beranskog aerodroma. On je saopštio da se ozbiljno razmatra inicijativa o pretvaranju aerodroma u regionalni centar za obuku pripadnika službi zaštite i spasavanja. Kazao je da bi taj centar kasnije trebalo da posluži kao stacionar odakle bi se, uz upotrebu specijalizovanih aviona, preventivno djelovalo tokom požara, poplava i drugih elementarnih nepogoda.

-Postoji ideja da se beranski aerodrom pretvori u regionalni centar za obuku vatrogasaca, odnosno pripadnika službi zaštite i spasavanja. Taj centar bi ujedno bio i za mjesto odakle bi se u vanrednim situacijama djelovalo u cilju spasavanja ljudi i materijalnih dobara. Ideja je da se na pisti nekadašnjeg aerodroma stacionira i humanitarni centar. Svakako da bi izgradnja autoputa upotpunila značaj ove inicijative – naveo je Bogavac.

Povezane vijesti