Bogavac i Milatović: Snažan razvoj sjevera podrazumijeva razvoj zapostavljenih Berana

Ministar ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore mr Jakov Milativić sa saradnicima boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Berane. Sa predsjednikom Opštine Tihomirom Bogavcem razgovarao je o pitanjima ekonomije, privrede, zapošljavanja i turizma u našem gradu.

Opština Berane

Predsjednik Bogavac pokrenuo je niz pitanja koja su od važnosti za beransku opštinu, odnosno za njene građane. Kako je naveo jedan od gorućih problema je nezaposlenost i manjak realnog sektora za ostvarivanje mladih ljudi na profesionalnom polju, čime bi se stalo na put i sve većoj migraciji stanovništva, kojoj svjedoči cijeli sjever Crne Gore. U ovom dijelu, lokalna uprava, pored svojih napora, očekuje i pomoć od države, odnosno od Vlade Crne Gore, kako bi se zajedničkim snagama pokrenula privreda, što bi  bilo od značaja ne samo za Berane, nego i druge susjedne opštine. Od liste prioritetnih projekata, kojima je lokalna samouprava aplicirala za finansiranje iz Kapitalnog budžeta, predsjednik Bogavac je kao prioritet izdvojio projekte: Izgradnja ulice od O.Š.,,Vuk Karadžić“ do ulice Dušana Vujoševića, Rekonstrukcija zapadne tribine Gradskog stadiona i Rekonstrukcija područnog odjeljenja  O.Š. ,, Radomir Mitrović“  u naselju Donje Luge. Predsjednik Bogavac je predočio je da bi ponovno pokretanje Rudnika mrkog uglja bilo od velike važnosti i da se tu može zajedničkim naporom djelovati odmah, kako bi  se sa potencjalnim investitirom nastavili pregovori i došlo do najrealnijeg rješenja. Naglasio je da, shodno velikom turističkom  i prirodnom potencijalu ovog kraja,  dodatni napori se moraju uložiti u razvoj seoskog turizma,  kao i u razvoj poljoprivrede, što bi dodatno podstaklo stanovništvo na ruralnim područjima za ostanak na selu.

Opština Berane

Prema riječima ministra Milatovića, Vlada je spremna da pruži podršku lokalnoj samoupravi u svim segmentima razvoja, prije svega kroz program investicija, kako bi se kraj u kojem gravitira Berane privredno i ekonomski približio rezultatima koje bilježe gradovi u drugim regijama. Takođe, za narednu godinu je planiran iznos od milion eura za potrebe Programa za mlade, a u čijem je fokusu osposobljavanje i prekvalifikacija zainteresovanih za poslove u IT sektoru. Tako, mladi će dobiti priliku da stiču znanje koje će im omogućiti da nađu zaposlenje kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu rada uz upotrebu online platformi. Kako je kazao, uskoro će biti potpisani ugovori sa korisnicima sredstava Programa podsticajnih mjera za ruralni turizam 2021-2022, a gotovo četvrtina podržanih seoskih domaćinstava su iz Berana. Podrška u ovom dijelu biće nastavljena tokom narednih godina što je dodatna šansa za razvoj turizma i autentičnih turističkih proizvoda. Isto tako, prirodni potencijali Berana će biti uvršteni u cjelinu sa ostalim opštinama sjevera, što će umanjiti neravnomjeran razvoj koji je godinama karakterističan za ovaj dio Crne Gore, riječi su ministra Milatovića. S obzirom da je kao najveći problem u Beranama  predstavlja velika stopa nezaposlenosti, koju je prouzrokovalo izumiranje privredne djelatnosti,  ministar je kao jedno od rješenja, za sledeću godinu, najavio posebnu liniju Programa za unapređenje konkurentnosti koja će se odnositi isključivo na sjever, a podrazumijevati refundiranje 80% uloženih sredstava.

Opština Berane

Na sastanku je posebno je naglašeno da Berane mora postati poželjno mjesto za život, posebno mladim ljudima koji će u narednim godinama biti nosioci ekonomske aktivnosti, a uz valorizaciju potencijala pogotovo u domenu turizma i poljoprivrede.

Opština Berane

Sastanku su prisustvovali, ispred Ministarstva, v.d. direktorice za rad i zapošljavanje Jevrosima Pejović, v.d. direktora za investicije u turizmu Marko Vukašević, v.d. direktorice za industrijski i regionalni razvoj Renata Milutinovići i pr saradnik Bojana Zulić, ispred Opštine Berane potredsjednik Darko Stojanović, šefica Kabineta predsjednika Dubravka Jovančević, sekretar za finansije Bojan Radošević, sekretar za investicije i projekte Sveto Mitrović,  direktor Turističke organizacije Ivan Radević i šefica PR Boroa Irina Zečević.

Izvor: sajt Opštine Berane

Povezane vijesti