Božović: Male poljoprivrednike moramo ojačati da kvalitetom i količinom hrane servisiraju turizam

„SNP će u sledećem sazivu parlamenta i izvršne vlasti insistirati na snažnim mjerama podrške poljoprivredi, sa akcentom na osnaživanju malih poljoprivrednika“, rekao je Božović

Crnogorski turizam može ostvariti svoj puni potencijal i doprinos ekonomskom rastu onda kada se poveže sa proizvodnjom hrane, prije svega organske, koja širom planete postaje sve traženija, kazao je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Bogdan Božović.

Crna Gora, smatra Božović, mora zasnovati svoj ekonomski razvoj na elementima održivosti, a kao jedan od ključnih pravaca izdvaja proizvodnju organske hrane za koju kaže da će se plasirati direktno turistima, odnosno ugostiteljskim objektima i hotelijerima.

„Turisti više ne žele samo smještaj i plažu, već doživljaj destinacije, domaću hranu, običaje, susrete sa lokalnim stanovništvom, i to im moramo omogućiti. Zato je neophodno najsnažnije podržati male poljoprivrednike, seoska domaćinstva na sjeveru Crne Gore, ali i ona u primorskom zaleđu“, dodao je Božović.

On je naglasio da se mali poljoprivrednici, ratari i stočari, kao i seoska gazdinstva, moraju osnažiti kako bi se, po njegovom sudu, sve brojnijim turistima, kvalitetom i količinom, isporučili domaći proizvodi.

„SNP će u sledećem sazivu parlamenta i izvršne vlasti insistirati na snažnim mjerama podrške poljoprivredi, sa akcentom na osnaživanju malih poljoprivrednika“, rekao je Božović.

Država, kako kaže, mora garantovati cijenu i otkup proizvoda i zaštiti njihove proizvode.

„Država mora naći način da se izbori sa uvozničkim lobijima. Insisitiraćemo i na povećanju staračkih naknada, kako bi i poljopirvrednici imali sigurnu i dostojanstvenu starost“, istakao je Božović.

On je kazao da je veliki problem malih poljoprivrednika „komplikovana“ procedura za apliciranje za sredstva iz IPARD programa.

„Otvorićemo regionalne kancelarije za pomoć i podršku za apliciranje za bespovratna sredstva, što je interes svih jer bi se na taj način povećao i obim povučenih sredstava. Svako crnogorsko selo u narednom mandatu mora dobiti put i vodu, to je elementarno za ostanak ljudi na imanjima, ali i povratak onih koji to priželjkuju“, objasnio je Božović.

Podsjetio je da Ministarstvo poljoprivrede na čijem čelu je, dodaje, predsjednik SNP-a i nosilac liste na predstojećim izborima, obezbijedilo najveći poljoprivredni budžet u istoriji od 66 miliona eura.

„Kada tome dodamo sredstva iz IPARD programa dobijemo cifru od preko 80 miliona eura“, kazao je.

Prema njegovim riječima, samo u tekućoj godini je nabavljeno više poljoprivrednih mašina nego za proteklih nekoliko godina zajedno.

„Poljoprivreda mora postati jedna od strateških grana razvoja crnogorske privrede“, zaključio je Božović

Povezane vijesti

Đoković u polufinalu Rolan Garosa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Rolan Garosa. On je danas u četvrtfinalnom meču savladao Karena Hačanova 3:1, po setovima 4:6, 7:6, 6:2