Božović: Mauzolej na Lovćenu je horor nad Njegoševom glavom

Mauzolej na Lovćenu ne pripada duhu Petra II Petrovića Njgoša i mogao je da bude dolje negdje na Cetinju, kazao je proslavljeni srpski glumac Petar Božović u emisiji Magazin OKO na RTS-u.

  • Njegošev zavjet je srušen na najgrublji način. To je jasno. Koga kod sam tamo doveo, svi kažu da mauzolej ne priliči Njegošu. Šta će Njegošu mauzolej, taj horor nad glavom da ga davi – dodao je Božović.

Što se tiče kapele na Lovćenu, Božović je kazao da „crnogorskim vlastima treba da ostane ta ideja“.

Glumac je u emisiji takođe istakao da bi Njegoš bio prestravljen kad bi vidio današnje naslove u novinama koji govore o „otopljavanju“ odnosa između Srbije i Crne Gore.

  • Vratio bi se odmah, ne bi se zamajavao sa ovim našim glupostima – kazao je Božović.

Božović je kazao da je uvijek bio za državnost Crne Gore, ali nije znao da će u Crnoj Gori htjeti da sruše pravoslavnu vjeru.

  • Htjeli su da sruše ćirilicu, hoće Srbe da istjeraju, a i oni sami sebe tjeraju. Pa sami kralj Nikola je htio da obnovi Dušanovo carstvo. I ja često govorim šta će Srbija i Crna Gora sa Njegošem. Potpuno razumijem ove kukavce – dodao je Božović.

Istakao je da je Njegoš jako dragocjen za, kako tvrdi, „svu bijedu i jad i za plitkost uma ovog mučeničkog naroda“.

  • Zamislite te zbjegove, a vi ste mladi i gledate to sve. Crna Gora je u to vrijeme bila pravi srpski zbjeg. Njegoš je iz narodnih pjesama uzimao polazište za svoju poeziju. On je i sam govorio da su njegova djela bila riječ naroda – smatra Božović.

Govoreći o odnosima Crne Gore i Srbije, Božović kaže da se „ovdje stalno nešto mućka“.

  • To je jasno. Pogledajte šta su napravili od Budve i od izgradnje tamo. Odnosi su otoplili davno, samo narod ispašta. Pustite narod – zaključuje Božović.

Povezane vijesti