Božović: Vlada da povuče odluku o protjerivanju

Vladimir Božović koji iz Beograda i dalje obavlja funkciju ambasadora Srbije u Crnoj Gori, smatra da Crna Gora treba da povuče odluku o protjerivanju

On je kazao da saradnja između Srbije i Crne Gore mora biti na višem nivou i izražava nadu da će “nedemokratska i nediplomatska odluka” prethodne Vlade o njegovom protjerivanju biti povučena.

  • Božović je odlukom Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore 28. novembra 2020. proglašen nepoželjnom osobom, nakon što je nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “slobodnom voljom crnogorskog naroda”.

MVP je saopštilo da se Božović kontinuirano miješao u unutrašnje stvari Crne Gore. Srbija je reagovala protjerivanjem crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića, ali je, nakon preporuke iz EU, tu odluku povukla.

Vladimir Božović

„Svi znaju moj stav povodom toga. Još jednom izražavam nadu da će ta nedemokratska i nediplomatska odluka prethodne vlade biti povučena, a ruka Srbije pružena povlačenjem odluke o reciprocitetu, tj. ukidanju gostoprimstva ambasadoru Crne Gore u Beogradu, prihvaćena. Do tada nastavljam da obavljanjem dužnosti u ovim otežanim uslovima iz Beograda dokle god je procijenjeno da je to u najboljem interesu Srbije“, kazao je Božović za Vijesti.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijera Crne Gore da će Vlada prihvatiti bilo kog ambasadora kojega predloži Srbija, Božović navodi da je to retorika premijera i ministra vanjskih poslova koja se u kontinuitetu ponavlja od decembra 2020.

„Ovdje nije pitanje da li će gospodin Krivokapić i Crna Gora prihvatiti svaki predlog Srbije za ambasadora u Crnoj Gori. Ključno pitanje je da li će i kada Vlada koju vodi gospodin Krivokapić ukinuti anticivilizacijsku i diskriminatorsku odluku tehničke DPS vlade donijetu 26. 11. 2020 kojom se ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori protjeruje i proglašava za nepoželjnu osobu, ili će nastaviti da se služe gore pomenutom retorikom“, kazao je Božović.

Osim što su za Srbiju prijateljski, bratski odnosi sa Crnom Gorom, kako navodi Božović, od najvećeg su mogućeg značaja.

„Takav odnos bi zaista trebalo da predstavlja prirodno stanje stvari. Saradnja između Srbije i Crne Gore mora biti na većem nivou, kako u ekonomskom tako i u političkom smislu i vjerujem kako će topla dobrodošlica koju je premijer Krivokapić imao u Beogradu doprinijeti tome bez obzira na neka pitanja koja su i dalje ostala otvorena. Zaista vjerujem kako ovo može biti prekretnica i jedno novo poglavlje u mnogo boljim odnosima sa Vladom Crne Gore“, navodi Božović.

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne