Bračni par dobio blizance koji su kao embrioni bili zamrznuti 30 godina

Embrioni su zamrznuti 22. aprila 1992. godine

Bračni par iz SAD, Rejčel i Filip Ridžvej, dobili su 31. oktobra blizance koji su kao embrioni bili zamrznuti trideset godina. Naime, Lidija i Timoti Ridžvej rođeni su iz mozga najduže zamrznutih embriona koji su rezultirali zdravom trudnoćom. Pored njih, rekord je držala Moli Gibson, rođena 2020. od embriona koji je bio zamrznut skoro 27 godina.

Naravno, postoji mogućnost da su djeca rođena od embriona zamrznutih i duže, jer mnogi instituti ne vode detaljnu evidenciju perioda zamrzavanja. Kada su se Rejčel i Filip Ridžvej odlučili za takozvano usvajanje embriona, tražili su od centara donacije kojima je iz bilo kog razloga bilo teško pronaći primaoce. Naime, za njih je podizanje porodice dio većeg poziva.

„Nikada nismo odlučivali koliko djece želimo da imamo. Uvijek smo mislili da će ih biti koliko Bog hoće. Kada smo čuli za usvajanje embriona, shvatili smo da je to nešto što želimo da uradimo. Nismo željeli da dobijemo embrione koji su bili zamrznuti najduže na svijetu. Htjeli smo samo one koji su najduže čekali“, rekao je Filip, prenosi CNN.

To je zapravo prilično čudno. Imao sam 5 godina kada je Bog dao život Lidiji i Timotiju. Na neki način, oni su naša najstarija djeca, iako su najmanja“, rekao je Filip Ridžvej iz Oregona. Bračni par ima još četvoro djece od 8, 6, 3 i 2 godine. Nijedna od njih nije započeta potpomognutom reprodukcijom ili doniranim jajnim ćelijama.

Embrioni iz kojih su izrasli Lidija i Timoti stvoreni su za anonimni bračni par primjenom vantelesne oplodnje. Muž je bio u ranim 50-im, ali su imali koristi od 34-godišnjeg donatora jajnih ćelija.

Stajali su skoro tri decenije u rezervoaru sa tečnim azotom. Anonimni par ih je poklonio Nacionalnom centru za donaciju embriona u Noksvilu 2007. kako bi drugi par mogao da ih koristi

Povezane vijesti