Brajović: Pandemija nije okončana, u Crnoj Gori će rasti broj zaraženih

Budući da su Crna Gora i ostale zemlje u regionu Evrope u značajnoj mjeri popustili mjere, realno je očekivati veće nivoe transmisije (širenja virusa) tokom ljeta, ocijenila je za Brajović

Šefica Svјetske zdravstvne organizaciјe (SZO) u Crnoј Gori Mina Braјović kazala јe u razgovoru za „Dan“ da pandemiјa virusa korona niјe okončana, te da se tokom ljetnjeg perioda može očekivati rast broјa oboljelih i u Crnoј Gori.

Prema SZO podacima, do sada je u svijetu registrovano više od 537 miliona laboratorijski potvrđenih kovid slučajeva i više od 6,3 miliona smrtnih slučajeva. Najnoviji podaci ukazuju da dolazi do novog rasta broјa oboljelih u regionu Evrope. Tokom trajanja pandemije, u Evropi јe registrovano preko 224 miliona oboljelih i više od dva miliona smrtno stradalih osoba. U toku protekle sedmice zabilježen je znatan broj oboljelih 1,2 miliona i nešto više od 1.900 smrtnih slučajeva. Region Evrope učestvuje sa 35,7 odsto u ukupnom broju novooboljelih u svijetu i 26 odsto u ukupnom broju umrlih na globalnom nivou. Tri od deset zemalja u svijetu sa najvećim brojem inficiranih je upravo u regionu Evrope. U proteklih sedam dana registrovan je značajan rast broja oboljelih u nekoliko zemalja EURO regiona: Izrael (61 odsto), Danska (53 odsto), Austriјa (50 odsto), Italiјa (47odsto), Grčka (46 odsto), Holandija (43 odsto), Francuska (33 odsto). Rast broja novooboljelih se još uvijek nije reflektovao u rastu broja hospitalizacija i umiranja – kaže Braјović.

Poručuјe da јe evidentno da pandemija nije okončana, te da se infekcija ponovo širi u svim populacionim grupama različitih uzrasta, posebno u populaciji mlađih osoba.

Podaci Instituta za javno zdravlje upućuju da je ovo realan scenarij koji možemo očekivati i u Crnoj Gori. Ovaj rast broja oboljelih je zapravo matrica koju smo vidjeli i tokom poslednja dva ljeta. Sve brojke o broju oboljelih treba uzeti sa značajnom dozom rezerve iz razloga što je veliki broj zemalja u značajnoj mjeri redukovao aktivnosti na planu testiranja i sekvenciranja. Jedna od ključnih preporuka SZO zemljama jeste da je neophodno nastaviti sa testiranjem. Ako smo slijepi i ne znamo gdje je virus i šta se sa njim dešava, ne možemo prekinuti lanac transmisije. Virus neće misteriozno iščeznuti, zato što smo prestali da ga „tražimo“. Naprotiv, nastaviće da se širi i uzima danak. Budući da su Crna Gora i ostale zemlje u regionu Evrope značјno popustile mjere, realno je očekivati veće nivoe transmisije tokom ljeta. Bez sumnje tome pogoduje u intenzivna interakcija, sve brojnija putovanja kao da se želimo „osvetiti“ za protekla dva ljeta provedena sa restrikcijama. Podizanje imuniteta na nivou populacije i ponašanja koja smanjuju rizik infekcije u populaciji starih su od ključnog značaja za prevenciju rasta broja umrlih tokom ljeta. Ključna poruka za građane – ukoliko se niste vakcinisali, učinite to sada. Donesite pravu odluku za sebe i svoje zdravlje, posebno ukoliko ste u kategoriji ranjivih osoba sa veći rizikom od dobijanja teške kliničke slike u slučaju infekcije SARS CoV 2 virusom. Raspoloživi podaci ukazuju da je zahvaljujući vakcinaciji protiv kovida-19 u periodu od 2020. do 2021. godine sačuvano 20 miliona ljudskih života. I dalje dominantan soj je omikron – ističe Braјović.

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u