Britanska ambasada će podržati jačanje ženskog aktivizma u Crnoj Gori

Juče je britanska ambasadorka Karen Medoks zajedno sa članicama Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, kao i sa predstavnicama ženskih foruma političkih partija razgovarala o ženskom političkom aktivizmu u Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovale kopredsjednice Ženskog kluba dr Branka Bošnjak i Vesna Pavićević, članice Ženskog kluba Simonida Kordić, Tamara Vujović, Božena Jelušić, Danijela Đurović, Draginja Vuksanović-Stanković, Zdenka Popović, Daliborka Pejović i Aleksandra Vuković, kao i predstavnice ženskih foruma političkih partija Maja Pešić, Dragica Anđelić i Edina Dešić.

Sastanak je bio povod za razgovor na temu trenutnog nivoa aktivizma i učešća u javnom životu i percepcijama žena o mogućnostima uključivanja u javni život. Na sastanku je takođe najavljena intenzivirana podrška Britanske ambasade Podgorica kroz Vestminstersku fondaciju za demokratiju ženskim forumima političkih partija, te bliža saradnja sa Ženskim klubom u Skupštini Crne Gore.

Britanska ambasadorka Karen Medoks je učesnicama skupa rekla da kao žene na pozicijama autoriteta, imaju odgovornost da sebe učinimo vidljivima, da pokažemo društvu da je normalno imati žene na rukovodećim pozicijama, da inspirišu sljedeću generaciju djevojčica i da osiguraju da sljedeća generacija dječaka odrasta sa uravnoteženijim pogledom na rodne uloge. „Upravo to rade inspirativne članice Ženskog poslaničkog kluba“, dodala je ambasadorka Medoks. „To je zaista impresivna grupa, jer vidimo kako članice različitih stranaka koje se nalaze na svim pozicijama spektra političkih podjela zajedno razgovaraju o rješavanju zajedničkih pitanja. Ovo je izvanredan primjer kako politički dijalog između stranaka može biti efikasan u Crnoj Gori i bilo bi sjajno vidjeti da se to dešava i šire.”

Tokom sastanka, Ana Milutinović, programska menadžerka Vestminsterske fondacije za demokratiju je održala kratku prezentaciju o nalazima istraživanja o ženskom političkom aktivizmu u Crnoj Gori, koji je dio šireg programa podrške Vlade Ujedinjenog Kraljevstva ženama u politici i poboljšanju njihove vidljivosti i osnaživanja žena unutar i izvan svojih političkih stranaka.

Izvor: Skupština.me

Povezane vijesti