Budžetski suficit u januaru 53 miliona eura

U odnosu na planirani nivo, prihodi od PDV-a veći su 14,8 miliona eura ili 22,8 odsto, što je nastavak trendova iz prošle godine

U januaru je ostvaren budžetski suficit u iznosu od 53 miliona eura, odnosno 0,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su najnoviji podaci Ministarstva finansija.

Prihodi budžeta su u januaru iznosili 167,8 miliona eura ili 2,7 odsto procijenjenog BDP-a.

„U odnosu na planirane, ostvareni prihodi veći su 14,7 miliona eura ili 9,6 odsto, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine veći 59,9 miliona ili 55,6 odsto“, navodi se u izvještaju o izvršenju budžeta za januar.

Iz Ministarstva su objasnili da je rast prihoda u posmatranom periodu rezultat rasta priliva od poreza na dodatu vrijednost (PDV), koji je ostvaren u iznosu od 79,8 miliona eura i u odnosu na prošlogodišnji januar veći je 29,5 miliona ili 58,8 odsto.

U odnosu na planirani nivo, prihodi od PDV-a veći su 14,8 miliona eura ili 22,8 odsto, što je nastavak trendova iz prošle godine.

„Prihodi od akciza naplaćeni su u iznosu od 17,5 miliona eura, što je 1,5 miliona manje od planiranog. U odnosu na prethodnu godinu, akcize su zabilježile pad od 3,6 miliona, kao rezultat primjene Odluke o umanjenju iznosa akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja“, precizira se u izvještaju.

Prihodi od doprinosa naplaćeni su u iznosu od 15,6 miliona eura, što je u odnosu na plan i prošlogodišnji januar više 1,6 miliona, odnosno 3,9 miliona.

U odnosu na prethodnu godinu, najveći rast zabilježen je kod ostalih prihoda, što je rezultat jednokratne uplate prihoda po osnovu implementacije projekta ekonomskog državljanstva.

Iz Ministarstva su kazali da su izdaci budžeta u januaru iznosili 114,7 miliona eura ili 1,9 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 60,8 miliona ili 34,6 odsto.

„U odnosu na posmatrani period prethodne godine, izdaci su manji 25,8 miliona eura, odnosno 18,4 odsto“, navodi se u izvještaju.

U strukturi ukupne potrošnje, tekući izdaci u januaru ostvareni su u iznosu od 53,3 miliona eura, što je 18,6 miliona ili 25,8 odsto manje od plana.

„U odnosu na isti period prethodne godine, ukupni izdaci manji su prevashodno kao rezultat manjeg ostvarenja u dijelu kapitalnih izdataka i otplate obaveza iz prethodnog perioda“, objašnjeno je u dokumentu

Povezane vijesti