Česi na ulicama: Žele jeftini gas i da se država okrene Putinu

Demonstranti takođe odbijaju da Češka uvede euro i žele da Češka kao vojno neutralna zemlja izađe iz EU, NATO pakta, UN i SZO

Nekoliko desetina hiljada ljudi u Pragu na Vaclavskom trgu izašlo je danas da demonstrira za okretanje Češke od Evropske unije, NATO i Ujedinjenih nacija prema Rusiji, od čega očekuju da bi odmah dobili jeftin gas, a traže i hitnu ostavku koalicione vlade desnog centra premijera Petra Fijale.

Demonstracije se održavaju pod parolom „Češka na prvom mjestu“.

Glavni zahtjev je hitna ostavka vlade premijera Fijale, okretanje prema Rusiji i jeftinija isporuka gasa.

Demonstranti takođe odbijaju da Češka uvede euro i žele da Češka kao vojno neutralna zemlja izađe iz EU, NATO pakta, UN i Svjetske zdravstvene organizacije.

Ova manifestacija održava se pod parolom nenasilna revolucija. Revolucija – zato što želimo da okrenemo smjer Češke za 180 stepeni. Nenasilna zato što to želimo da postignemo isključivo mirnim putem“ kazao je glavni predstavnik organizatora Ladislav Vrabel.

Demonstracije na Vaclavskom trgu i nekoliko ostalih gradova, poput Brna gdje se okupilo 1.500 ljudi, prenose se na velikim ekranima na trgovima.

Premijer Fijala prošle demonstracije zbog sastava organizatora i njihovih zahteva da se Češka okrene Rusiji nazvao je protestom u organizaciji ruske pete kolone u Češkoj, dok su ruski mediji najavljivali novu plišanu revoluciju u obrnutom pravcu ka Rusiji

Povezane vijesti