Četiri osobe povrijeđene u BiH, u potresu jačine 4,7 po Rihteru

Četiri osobe su povrijeđene u zemljotresu koji je 30. decembra uveče pogodio Bosnu i Hercegovinu, sa epicentrom u centralnom dijelu zemlje, kod grada Zenica.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić objavio je da je bilo materijalne štete na kućama, te da ima povrijeđenih.

„Nažalost, prijavljena su i četiri slučaja povređivanja građana, od kojih jedno u Jelini, a troje građana su prijavili povrede usljed obrušavanja građevinskog materijala sa zgrada i kuća. Dvoje povrijeđenih je zadržano u Kantonalnoj bolnici Zenica. Naša policija i službe Kantonalne uprave civilne zaštite su u pripravnosti i prate stanje na terenu“, objavio je Pivić na Facebooku.

Jak zemljotres pogodio je večeras Bosnu i Hercegovinu (BiH), a osjetio se u više gradova, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC).

Poslije prvobitne informacije da je magnituda zemljotresa bila 5,2 po Rihteru, nove informacije EMSC-a govore da je jačina bila nešto manja, odnosno 4,7.

Kako navodi EMSC, za razliku od zemljotresa od tri stepena po Rihteru, koji je ranije večeras pogodio područje Banjaluke, novi zemljotres je bio jačine 4,7 stepena, sa epicentrom u blizini Zenice.

Prema preliminarnim informacijama, epicentar zemljotresa bio je 10 kilometara sjeverozapadno od Zenice na dubini od osam kilometara, prenio je portal Klix.ba.

Prema prvim nezvaničnim informacijama bh. medija, zemljotres je u Zenici prouzrokovao i određenu materijalnu štetu.

Dodaje se da se zemljotres osetio u i u Sarajevu, Banjaluci, Žepču, Vitezu, Travniku, Busovači, Kaknju i brojnim drugim mjestima.

Zemljotres se, navode mediji, osjetio se i širom Hrvatske, od Slavonije do Dalmacije.

Slabiji zemljotres pogodio područje Banjaluke

Zemljotres slabijeg inteziteta pogodio je ranije večeras područje Banjaluke u bosanskohercegoavčkom entitetu Republika Srpska.

Prema informacijama EMSC, zemljotres jačine tri stepena po Rihteru desio u 17.08 časova, a epicentar zemljotresa bio je sedam kilometara udaljen od Banjaluke, na dubini od 11,4 km.

Povezane vijesti

Vlada u petak o Brđaninu

Komisija proslijedila izvršnoj vlasti Šaranovićev predlog za razrješenje direktora Uprave policije Vlada Crne Gore odlučivaće na sjednici u petak o razrješenju šefa policije Zorana Brđanina,