Crkva Svetog Save u Njujorku je spomenik kulture i grada i SAD

Ovaj hram datira iz 1850. godine, a srpskoj zajednici je prodat 1943. za 30.000 dolara, koja je novac morala da pozajmi kako bi uspjeli da ga otplate.

Osam godina od velikog požara koji je 2016. oštetio Crkvu Svetog Save u Njujorku, starešina crkve, otac Živojin Jakovljević, kaže da je za Njujork uspjeh što je crkva sačuvana, kao i da je ona spomenik kulture ne samo tog grada, već i čitavih SAD.

– Zavod za zaštitu spomenika Njujorka je ovde bio bitan, jer je crkva spomenik kulture ne samo Njujorka nego i cele Amerike. Kada je crkva izgorela, bilo je pitanje da li će uopšte biti obnovljena, tako da je za grad, to takođe jedan uspjeh, jer je crkva sačuvana – rekao je otac Živojin.

Dodao je da je prioritet bio da se crkva stavi „pod krov“, da se jedino mjesto okupljanja srpskog naroda u Njujorku sačuva.

Na pitanje da li je poznat uzrok požara, on kaže da zvanično nije ustanovljen, već je navedeno da je krenulo iz dijela gdje se pale svijeće.

– Bio je veliki posao, što se tiče logistike, gradnje, finansija, u takvoj situaciji, vi ne možete da se mnogo bavite drugim pitanjima. Kako je došlo do požara, ja ne mogu ništa da vam kažem osim onog što nam je dato u izveštaju vatrogasnog odeljenja. Uzrok požara čak nije ni ustanovljen, već je samo u izveštaju navedeno da je do požara došlo iz dijela gdje se nalaze svijeće – rekao je otac Živojin.

Prema njegovim rečima, ovaj hram datira iz 1850. godine, a srpskoj zajednici je prodat 1943. za 30.000 dolara, koja je novac morala da pozajmi kako bi uspjeli da ga otplate.

Otac Živojin kaže da je srednji sloj crkve njujorški granit, a tu je je još jedan sloj koji se sastojao iz krečnjaka koji je uvezen iz Francuske, a crkvu je projektovao arhitekta Ričard Apdžon.

Srpska zajednica se raduje što su uspjeli, da milošću božijom i zaslugom patrijarha Porfirija, prvi put u februaru 2023. godine uđu u crkvu, kada je služena prva liturgija, a od tada pa do Uskrsa služene su liturgije svake nedelje.

„U prošlosti smo za Božić i Uskrs imali punu crkvu, ali to nije mjerilo broja naše zajednice. Mislim da u našem registru ima oko 700 domova, a sigurno ima više, ljudi dolaze i odlaze zbog ove tranzicije, puno svijeta se odselilo, naravno dosta se i doselilo“ rekao je on.

Povezane vijesti

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni