Crnogorski kuvar nazvali remek djelom

Francuska fondacija „The Gourmand Awards“ uručila je juče u Parizu nagradu Regionalnoj razvojnoj agenciji (RDA) za Bjelasicu, Komove i Prokletije za publikaciju „Gorska trpeza“, koja predstavlja zbirku recepata sa sjevera Crne Gore.

Rtcg

Kuvar „Gorska trpeza“ osvojio je prvo mjesto u kategoriji „Gastro turizam“, a drugo u kategoriji „Najbolji među najboljima na cijelom svijetu“.

Direktorica RDA Jelena Krivčević kazala je za Portal RTCG da je ovo prvi put da Crna Gora učestvuje na ovakvom takmičenju, pa je samim tim nagrada još značajnija.

„Kuvar su nazvali remek djelom. Riječ je o zbirci tradicionalnih planinskih jela iz Crne Gore i uz svako jelo ide i priča. To je u suštini uvod u kulturu jednog naroda kroz tradicionalnu hranu. U tom smisli, njima je to bilo jako zanimljivo“, kazala je Krivčević.

Kuvar „Gastro trpeza“ je prethodna četiri mjeseca bio dio postavke u muzeju Alfreda Nobela u Švedskoj, na temu svjetskog kulinarskog nasljeđa.

Kuvar je rađen kroz dva projekta – prekograničnog program Evropske Unije Crna Gora – Albanija i projekta Svjetska agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Evrospka banka za obnovu i razvoj (EBRD)

Jela predstavljena u toj publikaciji mogu se probati u domaćinstvima na gastro ruti i u restoranima i hotelima koji su svoje kuvare obučili za pripremu ovih jela, a spisak ćete naći na sajtu montegastro.me.

Izvor: portal RTCG

Povezane vijesti