Ćulafić: Građani ne daju da budem smijenjen

Sjednica SO Andrijevica zakazana je za utorak, predsjednik Opštine kaže da nema ništa sa zauzimanjem sale. Ministarstvo javne uprave dalo preporuke da se hitno obezbijedi održavanje sjednice lokalnog parlamenta

Nova sjednica Skupštine opštine (SO) Andrijevica, na kojoj treba da se glasa o smjeni predsjednika Opštine Željka Ćulafića iz Socijalističke narodne partije (SNP), zakazana je za utorak 3. oktobar.

To će biti sedmi pokušaj održavanja sjednice, na kojoj bi se glasalo i o smjeni predsjednika SO Mladena Đukića (Demokrate), nakon što je održavanje prethodnih spriječila grupa građana sjedeći u sali. Tvrdili su da neće dozvoliti da se bez izbora mijenja politička volja od 30. avgusta 2020. godine, kada su poslije devet godina Demokratsku partiju (DPS) smijenili koalicioni partneri SNP, članice nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) i Demokrate.

Đukić je “Vijestima” juče rekao da očekuje da će se sjednica u utorak održati i pozvao je građane da to omoguće.

On demantuje optužbe iz DPS-a da nije preduzeo sve mjere da se održe prethodne: “Sve mjere, koje su u domenu mojih ovlašćenja, sam preduzeo. Pozivao sam Centar bezbjednosti Berane, agencije za obezbjeđenje, predsjednika Opštine…To ću da uradim i za sjednicu u utorak i nadam se da će se ona održati”, kazao je Đukić.

Tužilaštvo i policija su u međuvremenu počeli da saslušavaju građane koji ometaju sjednicu.

Smjenu Ćulafića mjesecima traži DPS i bivši odbornik Nove srpske demokratije Mijomir Dragović, koji sada čine novu većinu. U predlogu za smjenu Ćulafića, koji je podniijet u junu, navedeno je da nije obezbijedio sprovođenje Strateškog plana Opštine, programa i strateških dokumenata i “nije na vrijeme dostavio izvještaj o svom radu i radu lokalne uprave i službi”. U obrazloženju predloga o smjeni Đukića navodi se da nije preduzeo potrebne mjere da se stvore uslovi za održavanje sjednice SO na kojoj je trebalo da se raspravlja o smjeni Ćulafića.

Predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Dejan Ivanović rekao je “Vijestima” da sjednice ometaju ljudi bliski predsjedniku Opštine i zaposleni u lokalnoj samoupravi.

“Radi se o 30-ak ljudi, ali institucije ne reaguju, obratili smo se i Ministarstvu javne uprave (MJU)”, kazao je Ivanović. On je dodao da se situacija u Andrijevici može riješiti kao u Gusinju gdje je predsjednica Opštine sama podnijela ostavku uoči sjednice Skupštine opštine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o njenoj smjeni.

Ćulafić tvrdi da nikakve veze nema sa okupljanjima građana.

“Ja bih najviše volio da me smijene, ali građani ne daju da se izigra njihova izborna volja”, rekao je Ćulafić.

Iz Ministarstva javne uprave “Vijestima” su rekli da su preduzete sve mjere i radnje u granicama zakonom utvrđenih ovlašćenja, posebno poštujući princip autonomije lokalne samouprave.

Povezane vijesti