Dačić: Kurti želi da stvori atmosferu straha i iseli Srbe sa Kosova

Za nas je centralno pitanje formiranje Zajednice srpskih opština, ali to nikako nije do nas, rekao je Dačić

Komentarišući ponašanje koje Aljbin Kurti sprovodi nad Srbima na Kosovu, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rekao je za Pink da je to slika i prilika onoga do čega smo došli ignorisanjem svih akata i onoga što je potpisivano svih ovih godina.

„Ako gledamo ocjene koje dolaze iz EU, SAD i svih drugih zemalja, to su veoma negativni komentari i nezadovoljstvo Kurtijevom politikom“, rekao je Dačić.

Kako kaže, cilj je da se stvori atmosfera straha i da se stvore uslovi za iseljavanja Srba sa Kosova, piše Kosovoonline.

„Mi smo sve vrijeme upozoravali da dolazimo do terena gdje ima mnogo tih „nagaznih mina“ i gdje ne znamo gdje će da se završi „minsko polje“, a to se sve završavalo na verbalnim osudama i nikakve konkretne rezultate niti mjera protiv Prištine nema“, rekao je Dačić.

Kako kaže, ovjde imaju proces koji ide potpuno suprotno od očekivanja svih onih koji vode ovaj dijalog, a to je neko smirivanje i rešavanje životnih pitanja i odnosa.

„Za nas je centralno pitanje formiranje Zajednice srpskih opština, ali to nikako nije do nas“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da neki žele da predstave da sve što mi radimo da radimo pod ruskom rukom i kontrolom.

„Takođe, smatraju da je i Otvoreni Balkan ruska ideja, a to nema veze sa tim“ rekao je Dačić i dodao da oni kada žele nekoga da uvrijede oni kažu da su proruski.

Kako kaže, u Americi i dan danas za Ruse kažu da su to „crveni“, dodaje da to svakako nema veze sa vlastima u Rusiji, ali da je narativ ostao.

„Oni na taj način mobilišu svoje glasačko tijlo, predstavljajući Rusiju kao opasnost“, rekao je Dačić.

On je kazao da je ovih mjesec dana veoma dinamična politička aktivnost kod nas u zemlji. Dodaje da je bilo pet ministara spoljnih poslova, a uskoro dolazi i šesti u posjetu Srbiji

Povezane vijesti