Dačić: Prioritet položaj Srba u Crnoj Gori, najbolju saradnju imamo sa SNP-om

SNP je od početka bio naš prijatelj i partner u Crnoj Gori, dijelimo iste ideje, imamo iste poglede na mnoga pitanja, naročito na odnose Srbije i Crne Gore

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da im je priprotet položaj Srba, kao i da nije ravnodušan zbog političke krize u Crnoj Gori, bez obzira na to što su to stvari koje se tiču samo Crne Gore, njenih institucija i građana.

Ali Crna Gora je po mnogo čemu najbliža Srbiji i mi želimo da ona bude stabilna, kao što želimo da i Srbija bude stabilna i da razvijamo naše odnose u miru i u saradnji. Nadam se da će se naći politički prostor za razrešenje krize”, rekao je Dačić za A plus portal.

On je naveo da na položaju Srba u Crnoj Gori moraju da rade zajedno, kao i da su zainteresovani za položaj sunarodnika.

Želimo da se unaprijedi, i to će u velikoj mjeri da određuje naše ukupne odnose. Bez obzira na to ko je na vlasti”, dodao je on.

Istakao je i da najduže i najbolje odnose imaju sa Socijalističkom narodnom partijom, iako sarađuju i sa nekim drugim partijama.

SNP je od početka bio naš prijatelj i partner u Crnoj Gori, dijelimo iste ideje, imamo iste poglede na mnoga pitanja, naročito na odnose Srbije i Crne Gore. Ali, istovremeno mi podržavamo i druge partije koje predstavljaju Srbe u Crnoj Gori”, naglasio je Dačić.

Naveo je i da je uvijek uvažavao Đukanovićevu državnu funkciju i u skladu sa dobrim međudržavnim odnosima, takav odnos će imati i ubuduće.

Što se tiče njegove politike, sa njom ne mogu da budem blizak, prije svega zbog dugogodišnjeg nezadovoljavajućeg položaja Srba u Crnoj Gori. On je tokom duge karijere imao različite političke faze, u onoj kada smo bili ista ideološka opcija sam ga podržavao, ali ne i otkako je Srbija i Srbi u Crnoj Gori za njega postali opterećenje i politički rivali”, kazao je Dačić.

On je naveo da je u Crnoj Gori poslednji put boravio zvanično 2018. godine, kao prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Povezane vijesti