Damjanović: Dokumentacija za emisiju euroobveznica danas ide u tužilaštvo

Ministar finansija kaže da u prospektu za emisiju obveznica nema diskonta i da je ključno pitanje ko je dobio 3.5 miliona eura, što tužilaštvo treba da utvrdi

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da će danas biti predata dokumentacija Specijalnom državnom tužilaštvu u vezi emisije euroobveznica koja je bila 2020. godine.

„Sve je spremno i danas dokumentaciju šaljemo tužilaštvu“, kazao je Damjanović u „Bojama jutra“ na TV Vijesti.

Vlada je u petak odlučila da pošalje tužilaštvu dokumentaciju na predlog Damjanovića, koji tvrdi da je bivši ministar finansija Milojko Spajić napravio rješenje u vezi troškova emisije gdje je fiktivno na račun Centralne banke prenio 3.5 miliona eura.

Spajić je ove tvrdnje demantovao, najavio da će preispitati pravni osnov za pokretanje tužbe protiv Vlade i optužio je Damjanovića za neznanje i nepoznavanje termina obveznica.

„Ovaj proces je pod sumnjom dvije godine i detaljno smo u Ministarstvu finansija pregledali svu dokumentaciju u ovom slučaju. Ključno pitanje je ko su kupci koji su dobili diskont (popust) na obveznice i zašto toga nema u prospektu o emisiji, a što mora biti i čemu falsifikovanje isprava. To su pitanja na koja Spajić treba da odgovori u tužilaštvu umjesto polemika koje vodi sa mnom i političke priče“, kazao je Damjanović, dodajući da diskonta nije bilo u prospektu.

Damjanović je kazao, komentarišući Spajićeve tvrdnje da ne poznaje termin obveznica, da je njegova biografija svima javno dostupna posljednjih 15 godina.

„Magistrirao sam na Ekonomskom fakultetu u Beogradu na temu ‘Uloga obveznica na međunarodnom tržištu’, rekao je Damjanović.

Na pitanje zašto izbjegava TV duel sa Spajićem, Damjanović je kazao da je to još jedna od neistina koja se provlači.

„Kada mi nije produžen mandat na mjesto direktora Uprave prihoda i carina Spajić je odbio nekoliko poziva na javne duele. Sad više nema prostora da se priča politička priča nego da se tužilaštvo ovim bavi i da Spajić njima odgovori na ovih nekoliko pitanja koja sam otvorio, a biće ih još iz tuzilaštva“, kazao je Damjanović.

On je dodao da je spreman da se izvini ako se pokaže da nije u pravu

Povezane vijesti

BiH: Pronađen kokain u paketima banana

Kokain su juče prilikom rada u skladištu pronašli u paketima banana radnici te odmah obavijestili svoga šefa, koji je pozvao vlasnika firme U Širokom Brijegu,