Damjanović: „Evropa sad“ ne smije biti marketing, manje euforije više analitike

Inflacija nije zanemarljiva, deficit će biti veći od planiranog, zaduženje je neizbježno

Smijenjeni v.d direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović kazao je, gostujući na TV Adria, da plan „Evropa sad“ ne smije biti marketing za bilo koga, on mora biti pripremljen jer ako se ne ostvari kako treba i ako kola krenu na dolje da to niko zaustaviti neće.

Dodaje da taj plan niko ne napada kao ideju, i da sam o tome priča godinama.

„Ovako postavljena ideja ako dobro ne bude čekirana ciframa, može da bude problem. Mi moramo povećati standard. Povećanje minimalne cijene rada samo je jedan od segmenata. Vidim problematične cifre sa aspekta realnog ostvarenja prihoda naredne godine od pojedinih poreskih oblika. To znači da ako se ove projekcije ne ostvare mora se ići na zaduženje kako bi se pokrio deficit u budžetu koji bi se stvorio time što neće biti doprinosa za zdravstvo“ kazao je Damjanović.

Smatra i da je potrebno otvoriti ozbiljnu debatu o programu „Evropa sad“.

„Rekao sam već da je „Evropa sad“ optimističan i ambiciozan ali da nam to treba. Samo manje euforije a više analitike i obrazlaganja. Nemam ništa protiv, samo to treba postaviti na temelje koji su održivi kako ne bi platili na mostu ono što nismo na ćupriji ako ne uradimo sve kako treba. Ideja o transferisanju sredstava iz budžeta za doprinose za zdravstvo može se sprovesti ako imamo sredstva u budžetu. Ako ona budu obezbjeđena putem zaduženja onda je pitanje da li smo dobru stvar uradili. Kamatne stope rastu sve je teže doći do novih kreditnih zaduženja. Inflacija neće biti zanemarljiva i to su efekti kada se marketinški servira jedan ovakav plan građanima“ kazao je Damjanović.

Dodaje da bi bolje planirani prihodi budžeta dali uvid koliko je ovaj plan ostvariv i realan.

„Odgovorno tvrdim da će deficit biti veći od planiranog. A do pokrića deficita moći ćemo doći samo zaduženjem“ ističe Damjanović.

Povezane vijesti

Đoković u finalu Rolan Garosa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Rolan Garosa pobjedivši Karlosa Alkarasa u setovima sa 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1). Meč godine, „blokbaster meč“,