Damjanović: Kolektivni ugovori pri kraju, martovske plate biće uvećane

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, saopštio je da se povećanje od 20 odsto može očekivati već na martovskim platama zaposlenih u kategoriji „D“ javnog sektora. Povišice se, kako je istakao u emisiji „Stav“, na TVCG, ne odnose na rukovodeći kadar.

Uskoro predlog seta poreskih zakona

Damjanović je saopštio i da će Parlamentu uskoro predložiti set poreskih zakona, koji uključuje izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću. Kazao je i da će taj zakon „zagrebati“ u sivu ekonomiju, ilegalna poslovanja i različite dugogodišnje šeme…

Rekao je i da ćemo krajem godine, nakon izmjena i dopuna zakona, imati i novi zakon, koji će donijeti najmodernija rješenja, kao i balans između industrije, prohtjeva i potreba države.

Ne smijemo da postanemo kockarsko društvo, a bogami to djelimično već jesmo“, istakao je ministar.

Cilj je da, kako je kazao, normalnom i modernom poreskom politikom izvučemo maksimum, a da postoji industrija i da legalni priređivači u zoni igara na sreću nađu svoj interes na tržištu.

Ministar ističe da politička situacija nije stabilna, ali da je kroz komunikaciju sa kolegama u parlamentu uspio da se „ne doliva ulje na vatru“ i, kako je kazao, stabilne finansije i jačanje ekonomije ne miješaju sa politikom.

Za čvršće integracije regiona

U kontekstu Damjanovićevog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i susreta sa specijalnim izaslanikom, Gabrijelom Eskobariom, ministar je istakao da kod njih postoji želja da Crnu Goru posmatraju kao dio integralnog tržišta na Zapadnom Balkanu, koje će biti primamljivo investitorima.

Ne smeta mi da bez granica idem u Beograd, Skoplje, Tiranu… Ja sam za što čvršće integracije u regionu, kako god se zvale… Pa, da vidimo možemo li zajedno„, odgovor je ministar na pitanje da li je za projekat Otvorenog Balkana. Crna Gora, dodao je, treba da bude predvodnik te regionalne saradnje, kao zemlja koja ima najbolje odnose sa susjedima.

Kolektivni ugovori se „zaokružuju“

Damjanović je istakao povećanje plata u javnom sektoru od 20 procenata obuhvata kategoriju D, uključujući Javni servis, službenike i namještenike… Povećanje se, istakao je, ne odnosi na rukovodeći kadar.

Sektor obrazovanja je najbrže ispregovarao granske ugovore. Suština je da se ti granski kolektivni ugovori moraju sklopiti da bi, kroz povećanje koeficijenata, povećanje zarada stupilo na snagu. Osim povećanja, granski kolektivni ugovori se, pored povećanja plata, odnose i na stause zvanja, dežurstva, stambenih zadruga… Zaokuružuju se ti kolektivni ugovori, moguće da će do polovine februara biti završeni za upravu, pravosuđe i kulturu, te da će 1. marta dio plate biti uvećan, a najkasnije, martovske plate biće uvećane, po predviđenom„, kazao je Damjanović u emisiji „Stav“.

Slučaj koncesija „Džek potu“

Milena Petričević, bivša v.d. direktorice Uprave prihoda i carina (UPC), saopštila je u prošlonedjeljnoj emisiji „Stav“ da je Damjanović doveo u zabludu cijeli državni sistem po pitanju koncesije kazinu „Džek pot“, i da postoje brojna pitanja u tom slučaju na koje on treba da odgovori.

Ministar je na to odgovorio:

Zakon je jasan i eksplicitan i on kaže da se koncesije izdaju na deset godina, uz plaćanje jednokratne naknade od dva miliona, može produžiti jednom u pet godina, bez plaćanja naknade. Koncesionar se, nakon pet godina, obraća zahtjevom za produženje, što niko nikad nije tražio… Uredno mu je ukazano da je to nezakonito, nakon čega dolazi do promjene u Upravi za prihode i formiraju se neke radne grupe, koje su izdržale sve pritiske i izašle sa jasnim stavom – nema produženja još pet godina.“

Damjanović je dodao da su se nakon toga rokovi i dalje produžavali, i omogućavalo da koncesionar nastavi sa radom, uz minimalnu naknadu, da bi 15. novembra Privredni sud donio odluka da se prestane sa radom.

Neizmjerno sam ponosan i zahvalan na načinu kako sam ispraćen iz Uprave za prihode i carinu. Odaću i ja priznanje zaposlenima u Upravi, većinom časnim i odgovornim ljudima. Izdržala je Uprava sve i izdržaće“, poručio je Damjanović.

(RTCG)

Povezane vijesti

BiH: Pronađen kokain u paketima banana

Kokain su juče prilikom rada u skladištu pronašli u paketima banana radnici te odmah obavijestili svoga šefa, koji je pozvao vlasnika firme U Širokom Brijegu,