Damjanović: Kroz Otvoreni Balkan brže do Brisela

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da Berlinski proces nije ostvario rezultate kakvi su očekivani i da je Američka vizija za Zapadni Balkan integracija u Evropsku uniju

Na Ekonomskom fakultetu u Podgorici održan je okrugli sto na temu globalne konkurencije, na kojem su se čula različita mišljenja o Otvorenom Balkanu, a preovladavalo je da on nije alternativa Evropskoj uniji.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da Berlinski proces nije ostvario rezultate kakvi su očekivani i da je Američka vizija za Zapadni Balkan integracija u Evropsku uniju, a inicijativa “Otvoreni Balkan” može da posluži boljoj usklađenosti regionalnog tržišta.

Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju isti cilj, a to je da se pridruže Evropskoj porodici. Inicijativa “Otvoreni Balkan” nije barijera na tom putu – kazala je Rajzing Rajnke.

Ona kaže da je američka vizija za zapadni Balkan da uspije sa reformama zasnovanim na evropskim pravilima i vrijednostima.

Međutim, inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ može da posluži za usklađivanje regionalnog tržišta. Bitno je da svaki sporazum koji se postigne van Berlinskog procesa bude transparentan i javan. Mi ne želimo da utičemo na Crnu Goru u donošenju odluka o njenom putu i evropskim integracijama, ali moramo istaći da je inkluzivni region veoma važan kao i međusobna saradnja država”, istakla je ambasadorka.

Nešto drugačije je o “Otvorenom Balkanu” govorio francuski ambasador Kristian Timonije.

Moramo da nastavimo u pravcu integracije Evropske unije i ne smijemo da zaboravimo na taj proces. Drugi prijedlozi, ako uopšte postoje, moraju da budu kompetativni. Ne smije da bude izuzeća, to bi bilo vrlo opasno za budućnost, čak iako postoje neke ekonomske prednosti – kazao je ambasador Timonije.

Odluku da li ćemo biti dio inicijative “Otvoreni Balkan” donijeće Vlada, a više o tom projektu govoriće se u Ohridu gđe će tokom naredne neđelje boraviti premjer Dritan Abazović.

Mislim da postoji neki iracionalni strah, nas niko na silu ne tjera da budemo dio Otvorenog Balkana. Samo da je uradila jednu stvar, a to je da pomogne da Srbija i Albanija imaju prijateljske odnose, ideja ‘Otvorenog Balkana’ je uspješna – ocjenjuje ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da treba sagledati da li nas “Otvoreni Balkan” vodi ka Briselu bržim putem.

Neće se miriti ni srpski ni albanski narod preko leđa crnogorskog naroda. Inicijativa koja je na stolu a o kojoj tek treba da se razgovara, zahtijeva da se izvagaju ekonomske koristi koje su nesporne. U političkom smislu, treba odmjeriti samo kako ako se Crna Gora opredijeli da bude dio te inicijative , da to ne bude neka vrsta kočnice prema EU – kategoričan je Damjanović.

Sa skupa je poručeno i da Crna Gora mora napraviti značajnije pomake kada su u pitanju politički ali i ekonomski kriterijumi

Povezane vijesti

Oštetili državu za 1.823.000 eura?

Parlament bi do kraja godine mogao ukinuti imunitet poslanicima DPS-a i SD-a koje Tužilaštvo tereti za višegodišnju zloupotrebu službenog položaja. U Skupštini postoji većina koja

U toku evakuacija zgrade Višeg suda

Sudije i svi zaposleni u Sudu su napustili zgradu U toku je evakuacija zgrade Višeg suda. Prema nezvaničnim informacijama radi se o dojavi da je

Danas sjednica Vlade

Kako je najavljeno iz Službe za odnose s javnošću, početak je zakazan u 14 sati Vlada Crne Gore danas će održati 32. sjednicu. Kako je najavljeno