Damjanović: Kupovinom akcija EPCG neznatno se povećava vlasničko učešće

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je na današnjoj sjednici Vlade da će država kupiti za 15 miliona eura akcije Elektroprivrede (EPCG) putem berzanske prodaje koja je zakazana za sjutra.

On je naveo da je to ukupno 28 odsto vrijednosti akcija koje EPCG prodaje.

EPCG prodaje 10 odsto svojih akcija, odnosno ukupno 11.813.238 akcija.

Kako je saopšteno iz Montengroberze početna cijena po akciji je 4,49 eura.

Vlada je na sjednici 13. septembra dala saglasnost Elektroprivredi (EPCG) da proda na berzi svojih 10 odsto akcija, a u toj kupovini izvršna vlast – ako bude htjela – može učestvovati.

Kada je prošle sedmice na dnevnom redu sjednice Vlade bila ova tema Ministratvo kapitalnih investicija je zaduženo da pripremi Informaciju o reralizaciji tih zaključaka za današnju sjednicu, a to se međutim nije desilo, pa je informaicju pripremilo Ministarstvo finansija.

Smatram da bi bilo šteta za EPCG da, zbog tokova novca, dopusti da se otuđe akcije kompanije u kojima je država vlasnik 88 odsto ove kompanije i da zato postoji potrebe da država, ako je to moguće otkupi sa 15 miliona eura do 28 odsto ponuđene vrijednosti akcija, imajući u vidu da je ovo mnogo niža cijena od prethodnih prodaja„, rekao je Damjanović.

On je dodatno pojasnio razloge zašto se država odlučuje na ovaj potez.

Ako neko ima dilema vezano za ovaj posao i pita zašto država izdvaja novac za ovo, ponavljam sa 15 miliona eura možemo da kupimo 3,340 miliona akcija što je 28 odsto ponuđene akcija. Ovo je legalan, zakonit posao, u kojem država pospješuje likvidnost ovog preduzeća, na ovaj način onemogućava da se pojavi još neki kupac na berzi koji bi kupio eventualno još 10 odsto akcija, ušao u vlasničku strukturu, imao pravo na članstvo u bordu direktora i možda ograničavao strateške odluke države vezane za ovu kompaniju. Ovo je jedini mogući način da se utiče na bilanse EPCG, jer bi poništenjem akcije EPCG indirektno bila nanesena šteta državi. Onemogućićemo na ovaj način da se akcije kupe od nekog trećeg po cijeni koja je duplo niža od tržišne„, rekao je Damjanović.

Povezane vijesti