Damjanović: „Otvoreni Balkan“ mogućnost za trajnu stabilnost

Ambasadorka SAD kazala je da ta država podržava sve inicijative koje jačaju saradnju u regionu, očekujući da takve inicijative budu u potpunosti inkluzivne, kompatibilne sa putem priključenja Crne Gore EU i podržane od strane građana, saopšteno je iz Ministarstva finansija

Regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja mogućnost trajne stabilnosti i rješavanja otvorenih susjedskih pitanja, na način koji omogućava da se ekonomija pozicionira na primarno mjesto u državama Zapadnog Balkana.

To je ocijenio ministar finansija Aleksandar Damjanović, tokom susreta sa američkom ambasadorkom Džudi Rajzing Rajnke i šefom ekonomske sekcije Ambasade SAD Valterom Andonovim.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da su ključne teme tog razgovora bile aktuelni sajber napadi na državnu informatičku strukturu, rebalans budžeta za 2022. godinu i pomenuta regionalna inicijativa.

Damjanović je, kako se navodi, informisao sagovornike da su ostvareni pomaci kada je u pitanju otklanjanje šteta i kreiranje sistema odbrane, unaprjeđivanjem bezbjednosti, s ciljem prevencije eventualnih budućih napada.

Govoreći o rebalansu budžeta za 2022. godinu, koji će se, kako očekuje, do kraja mjeseca naći u skupštinskoj proceduri, ministar je kazao da je on verifikacija zatečenog stanja javnih finansija. „Takvo stanje zahtijevalo je neophodnu sanaciju posljedica prethodnih, sa aspekta odgovornog upravljanja javnim finansijama, neutemeljenih odluka bivše Vlade“, dodaje se u saopštenju.

Obrazlažući potrebu neophodnog zaduživanja, ministar je ponovio da će nastojati da nedostajuća sredstva obezbijedi prevashodno na domaćem finansijskom tržištu.

Damjanović je, kako je saopšteno, prenio pozitivna iskustva zemalja članica inicijative „Otvoreni Balkan“, koja je imao priliku da čuje na nedavno održanom sajmu „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ u Beogradu.

Ambasadorka Rajnke kazala je da Sjedinjene Države podržavaju sve regionalne inicijative koje jačaju saradnju među zemljama Zapadnog Balkana, očekujući da takve inicijative budu u potpunosti inkluzivne, kompatibilne sa putem priključenja Crne Gore Evropskoj uniji i podržane od strane građana“, zaključuju iz Ministarstva finansija

Povezane vijesti