Danas Božić po gregorijanskom kalendaru

Prema predanju Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlejemskoj pećini pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u cijelom hrišćanskom svijetu

Vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Vjernici katoličke vjeroispovijesti sinoć su na ponoćnoj misi u rimokatoličkoj crkvi (konkatedrala) Presveto Srce Isusovo u Podgorici, obilježili dolazak najsvetijeg praznika Božića. U jedinoj katoličkoj crkvi u Podgorici svetu božićnu misu ponoćku predvodio je don Janez Mirtek.

Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služila je svetu misu koja se zove Ponoćka. To je služba koju upražnjava samo Rimokatolička crkva, jer se smatra da baš tada dolazi iz mraka Božje svjetlo.

Prema predanju Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlejemskoj pećini pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u cijelom hrišćanskom svijetu.

U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se djelovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaju u Vitlejemu koji je promijenio istoriju čovječanstva.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana pa toliko traje i božićni hrišćanski post koji se završava sa početkom praznovanja Božića.

Danas Božić slave i mnogi nehrišćani kao tradicioni porodični praznik kada se daju i primaju prigodni pokloni.

U Japanu Božić se slavi po uzoru na zapadne hrišćanske zemlje, a na Tajvanu Božić je neslužbeno bio slavljen budući da je slučajno toga dana, potpisan 1947. ustav Republike Kine koji se svake godine slavio kao nacionalni praznik.

Od 2001. ukinut je taj praznik, ali se Božić ipak ponegdje neslužbeno slavi

Povezane vijesti